Závod družstev patřil Rakušanům. Čeští skokani sedmí

Rakouské družstvo skokanů na lyžích ve složení Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern a Gregor Schlierenzauer získalo po suverénním výkonu zlaté olympijské medaile, a obhájilo tak své prvenství ze Salt Lake City. Čeští reprezentanti Antonín Hájek, Roman Koudelka, Lukáš Hlava a Jakub Janda obsadili průměrné sedmé místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern a Gregor Schlierenzauer

Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern a Gregor Schlierenzauer | Zdroj: ČTK

Rakouským skokanům závod nebývale vyšel a od prvních skoků bylo jasné, že nic jiného než nejcennější kov je nezajímá. Po prvním kole měli v čele náskok 38 bodů, ten se jim ve druhé časti povedlo ještě navýšit.

Symbolickou tečku za celým kláním udělal nejlepší z nich Gregor Schlierenzauer, který si při svém megaskoku 146,5 metru sice při dopadu hrábl rukou o sníh, na jasném vítězství Rakušanů to však nic nezměnilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

proud OH-SJ-LHt-Koudelka.mp3

Na stříbrné příčce skončili němečtí reprezentanti Michael Neumayer, Andreas Wank, Martin Schmitt a Michael Uhrmann, bronz pak vybojovali Norové, kteří skákali v sestavě Anders Bardal, Tom Hilde, Johan Remen Evensen a Anders Jacobsen.

Čeští skokané vstoupili do finálové části závodu ze sedmé pozice, náladu jim však hned spravil Antonín Hájek, který dolétl na 135 metrů, Roman Koudelka jeho výkon ještě o půl metru překonal a svěřencům trenéra Jiroutka v té chvíli patřilo páté místo se ztrátou jen 17 bodů na olympijskou medaili.

Pak však přišel na řadu Lukáš Hlava, který na své kolegy nenavázal a skočil pouhých 126 metrů, jako poslední z Čechů se z velkého můstku spustil lídr týmu Jakub Janda. Jeho pokus měřící 129 metrů ale veškeré naděje na dobré umístění zhatil. Českému veteránovi závod družstev vůbec nevyšel, například Polák Malysz doletěl ve finále na značku 139,5 metru, Slovinec Robert Kranjec pak přistál na 139 metrech. Češi přesto o dvě příčky vylepšili své umístění z her v Turíně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakub Janda po závodě družstev

„Nezářím moc spokojeností. V prvním skoku jsem šel trochu víc dopředu. O tom tento sport je, že to jde, pak to nejde a pak to třeba zase půjde,“ loučil se s olympiádou po závodě Jakub Janda.

ZOH - skoky na lyžích družstev:

1. Rakousko (Loitzl, Kofler, Morgenstern, Schlierenzauer) 1107,9 b., 2. Německo (Neumayer, Wank, Schmitt, Uhrmann) 1035,8, 3. Norsko (Bardal, Hilde, Evensen, Jacobsen) 1030,3, 4. Finsko (Hautamäki, Happonen, Keituri, Olli) 1014,6, 5. Japonsko (Ito, Takeuči, Točimoto, Kasai) 1007,7, 6. Polsko (Hula, Rutkowski, Stoch, Malysz) 996,7, 7. Česká republika (Hájek, Koudelka, Hlava, Janda) 981,8, 8. Slovinsko (Pikl, Meznar, Prevc, Kranjec) 958,8.

Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme