Ondřej Bank v obřím slalomu měnil, až vyměnil

Znáte tu pohádku o dědečkovi, který měnil, až vyměnil a o všechno přišel? Český sjezdař Ondřej Bank ji na olympijských hrách upravil pro lyžařské prostředí. Po prvním kole obřího slalomu, ve kterém dojel šestnáctý, se rozhodl vyměnit pro druhou jízdu lyže. Jenže změna to byla k horšímu a odrazilo se to i na Bankově konečném umístění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Bank ve Whistleru

Ondřej Bank ve Whistleru | Foto: Jan Kaliba

Ondřej Bank jel první část obřího slalomu na trati ve středisku Whistler Creekside výtečně, bez problémů měl na to, aby se zařadil mezi deset nejlepších, jenže o skvělý čas ho připravilo jedno zaváhání.  

„Ujel jsem po vnitřní lyži, to je klasická chyba, to se stává.“  

Český lyžař se po ní ocitl skoro rovnoběžně se svahem, ale nakonec situaci ustál. V cíli byl naštvaný jak na sebe, tak na své sportovní náčiní. Sám sebe vystřídat pochopitelně nemohl, a tak vyměnil aspoň své lyže.  

Přehrát

00:00 / 00:00

Bank a Krýzl po obřím slalomu

„Právě kvůli tomu, že jsem necítil úplně hranu, jsem se bál toho, že by to mohlo udělat to samé v druhém kole, tak jsem vzal nové. Vydržely víc, ale tady na tom sněhu je to hrozně ošidné. Člověk z toho má lepší pocit, ale proces na hranách lyží není tak plynulý jako u těch starších.“

Nakonec si Bank o pozici pohoršil a skončil sedmnáctý, což je v součtu se sedmým místem v superkombinaci velmi solidní výsledek muže, který zažívá první závodní sezonu se vším všudy po vážném zranění. Druhé zlaté medaile v alpském lyžování se dočkalo Švýcarsko díky mladíkovi Carlu Jankovi. Ten jako jediný z favoritů ustál tlak druhého kola, ve kterém se hodně chybovalo, a dokázal překonat čas Kjetila Jansruda.

Čtyřiadvacetiletý Nor zajel parádní druhé kolo a z jedenáctého místa se nakonec vyhoupl na stříbrnou pozici před krajana Svindala. Za velké množství chyb při druhých jízdách mohla jednak techničtěji vymezená trať, ale také únava. Ono by se mohlo zdát, že jet něco přes minutu z kopce nedá velkou námahu, ale za takový názor byste si od lyžařů mohli vysloužit pořádné bodnutí hůlkou.  

„To bych radši moc nepopisoval. Není to moc příjemné, člověk je opravdu strašně vysílený. Je to, jako kdyby běžel třeba čtyřstovku naplno, opravdu si hrábne na dno. Do každé zatáčky se musí naplno a je to opravdu náročné,“ marně hledal přiléhavé přirovnání k námaze při alpském lyžování Kryštof Krýzl, kterého v obřím slalomu klasifikovali na dvacáté třetí pozici.

Jan Kaliba, Pavel Vácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme