Neklidná noc servismana Šárky Záhrobské

Šárka Záhrobská umí nejen zajet výborný výsledek ve správnou chvíli, ale také v naprosto nelyžařském počasí. Nevlídno bylo třeba při jejím prvním vítězství ve Světovém poháru předloni v americkém Aspenu. A při olympijském slalomu, ve kterém ve Whistleru včera před půlnocí českého času vybojovala bronzovou medaili, doslova padaly trakaře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Záhrobská s českými fanoušky

Šárka Záhrobská s českými fanoušky | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Nejpregnantněji vystihla podmínky, za kterých se závodilo, stříbrná medailistka Marlies Schildová. Vulgarismus, který prý pronesla, když se ráno vzbudila a podívala se z okna, jak venku prší, netřeba překládat.  

„Oh my god, it’s raining, shit!“ Zhruba ve stejnou chvíli vstávala i Šárka Záhrobská, která vzala situaci za oknem, jak je jí vlastní, tedy s klidem.

„Když jsme se podívali z okna, tak prší, ale my jsme to trochu čekali, tak jsme nebyli ani překvapení.“ Česká slalomářka mluví v množném čísle, ale do slova my se tak úplně nedá zahrnout celý její tým. Servisman Miloš Machytka měl práce až nad hlavu, protože dobře věděl, po čem se jím připravené lyže budou klouzat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neklidná noc servismana Šárky Záhrobské

„Je to hnusný, hrozný sníh. Takový jarní sníh.“ Náplň posledních hodin před závodem i minut mezi dvěma koly byla jasná, i když na nějaký ten spánek se také chvíle našla.  

„Večer jsem mazal, ráno se přemazávalo, pak i na druhé kolo se přemazávalo.“ Ale vyplatilo se, okamžitě po závodě se Miloš Machytka dočkal poklony od první české olympijské medailistky ve slalomu speciál.  

„Tráví v lyžárně desítky hodin. Zvládnul to perfektně. Je strašně pečlivý a hrozně poctivě se tomu věnuje a samozřejmě na tom má velký podíl.“ Možná byste čekali, že člověk, který chválí, tak ví za co. U Šárky Záhrobské to ale neplatí tak docela. Třeba o tom, jaké dostala na své lyže vosky, neměla česká závodnice ani ponětí.

„Jelo to, a to mi úplně stačí. Ať si tam dá, co chce, stačí, když to pojede.“ Miloš Machytka si tam dal, co chtěl, a je z toho bronzová medaile, která je takovým jeho vítězstvím. Před sezonou přebral servis po Petru Záhrobském. Nevděčná role, nahradit v citlivé roli servismana vlastního Šárčina otce, ale on se jí zhostil se ctí.

Jan Kaliba, Pavel Vácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme