Sestry Goitschelovy si podmanily Innsbruck

Hry deváté zimní olympiády v roce 1964 byly v mnoha směrech přelomové. Poprvé se jich zúčastnil čtyřciferný počet sportovců, poprvé se rozdávalo více než třicet sad medailí. My si ale pro dnešní olympijský příběh vybíráme veleúspěšné francouzské sestry Goitschelovy, které si v Innsbrucku podmanily technické disciplíny mezi sjezdařkami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olympijská vlajka

olympijská vlajka | Foto: Archiv ČRo

Jedné bylo tehdy necelých dvacet let, ta druhá sotva dovršila plnoletost. A přesto Christine a Marielle Goitschelovy patřily k absolutním hvězdám celé innsbrucké olympiády. Už ve slalomu způsobily velké haló, to když Christine získala jako první francouzská žena v olympijské historii zlato a Marielle brala stříbro.  

O dva dny později si ale obě francouzské sestry pozice vyměnily v obřím slalomu a z Innsbrucku si tak každá domů přivezla jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili.  

„Ano, měla jsem velké štěstí, že jsem všechny ty medaile mohla získat. Celé desetiletí jsem vyhrávala hlavně závody ve slalomu. Vybojovala jsem na mistrovstvích světa celkem sedm zlatých a čtyři stříbrné medaile. Navíc mám i dvě zlata z olympijských her a to se jen tak někomu nepoštěstí, zvlášť ženě,“ říká Marielle Goitschelová.  

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběhy ZOH - 1964

V Innsbrucku 1964 měla velkou motivaci. Nešlo jí jen o prestiž vlastního jména, jela za celou vlast, kterou tehdy reprezentovali přímo v rakouském středisku prezident de Gaulle i premiér Pompidou. Po triumfu v obřím slalomu nepopřál Goitschelové jako první nikdo jiný, než tehdejší francouzský prezident sportu Maurice Herzog, s nímž si mladá lyžařka troufale tykala.  

„Vážila jsem si té solidarity všech ostatních lyžařů v našem týmu. Ještě dnes vidím obraz generála de Gaulla, jsem jeho fanynka. Všichni jsme v něj měli velkou důvěru, on dokázal ocenit zlaté medaile, které jsem získala já, moje sestra i třeba Jean-Claud Killy.“  

Po hrách v Innsbrucku se ale sportovní dráha Marielle a Christine Goitschelových rozdělily. Christine musela v roce 1968 po těžké zlomenině kotníku ukončit kariéru, zatímco Marielle dál kralovala ženskému sjezdovému lyžování. Na její konto přibývaly tituly mistryně světa jako na běžícím pásu a ne nadarmo se o ní dnes mluví jako o jedné ze tří nejlepších sjezdařek historie.  

Ani po ukončení kariéry se Marielle Goitschelová nezačala stranit veřejnosti, ba naopak. Aktivní je stále hlavně politicky.  

„Pořád se o politiku hodně zajímám. Patřím ke skupině Gaullistů, protože oni podle mě dělají politiku dobře. Angažuji se hlavně kvůli lidem, které mám ráda.“  

Marielle Goitschelová dnes také řídí lyžařský program pro talentované děti v alpském resortu Val Thorens. A doufá, že se ještě dočká podobné slávy, jakou v šedesátých letech zažila spolu se svou sestrou.

Vojtěch Bidrman, Pavel Vácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme