V Sarajevu 1984 zazářila hvězda Marji-Liisy Hämäläinenové

Sarajevo... v roce 1984 bylo jeho jméno skloňováno jako příjemné dějiště největší zimní sportovní události, o pár let později, žel, jako místo těžkého válečného konfliktu. Čeští olympionici každopádně na zimní hry před 26 lety vzpomínají v dobrém, vždyť tehdejší československá výprava na nich získala hned 6 medailí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olympijské kruhy

olympijské kruhy | Foto: Robert Mikoláš

K úplné spokojenosti chyběl jen kov nejcennější. Zato nejúspěšnější sportovec her vystoupil při vyhlašování vítězů na nejvyšší stupínek hned třikrát.

Když se už v šestnácti letech stala Marja-Liisa Hämäläinenová juniorskou mistryní světa, prorokoval nejeden expert, že ženské běžecké lyžování objevilo svou budoucí hvězdu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Sarajevu 1984 zazářila hvězda Marji-Liisy Hämäläinenové

Jenže rodačka ze Simpele dlouho nemohla na úspěchy v mládežnické kategorii navázat. Ve finském seniorském družstvu se sice zabydlela velice rychle, ale přestože byla členkou vítězné štafety na světovém šampionátu v Lahti v roce 1978, individuální úspěchy jí na nejvýznamnějších světových podnicích unikaly.

Sarajevo přineslo velký obrat v kariéře

Olympijské hry v Innsbrucku 1976 - nezdar. Lake Placid o čtyři roky později - opět návrat s pláčem. Čas plynul a Marja-Liisa získala nálepku, že není s to vyhrát velký závod.

V Sarajevu však všem pochybovačům, lidově řečeno, zavřela ústa, a to způsobem, který vyrazil dech. Běh na 10 kilometrů - zlato, poloviční trať - opět velký triumf a aby se to nepletlo, ani na 20-ti kilometrové trati nenašla devětadvacetiletá Finka přemožitelku.

Navíc si spolu s kolegyněmi z družstva šla převzít i bronz za štafetu. Mimochodem, v tomto závodě se musely Finky sklonit před stříbrnou československou čtveřicí - Schzubová, Paulů, Svobodová a Jeriová.  

Rok 1984 přinesl Marje - Liise ještě jednu změnu. Místo Hämäläinenová se začala podepisovat Kirvesniemiová. Provdala se totiž za o 3 roky mladšího kolegu z finského běžeckého týmu.

Společné prohlížení medailí, které tento pár získal, mu zabere pořádně času. Z olympijských her a světových šampionátů si jich totiž přivezli dohromady 29.

Miroslav Augustin, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme