Bode Miller se dočkal olympijského zlata

Víte, jaký je rozdíl mezi švýcarským běžcem na lyžích Dariem Colognou a americkým sjezdařem Bodem Millerem? Na první pohled žádný. Oba mají jednu zlatou medaili z olympijských her ve Vancouveru. Jenže Cologna ji získal ve svém prvním olympijském závodě kariéry. „To se někdo má,“ mohl by si o něm říkat zřejmě nejlepší sjezdař americké historie Miller, který se olympijského zlata dočkal až na sklonku své úspěchy přeplněné kariéry. Osobností her dnes nemůžeme vyhlásit nikoho jiného než vítěze lyžařské superkombinace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bode Miller

Bode Miller | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Vyjádřeno matematicky, dosáhl Bode Miller za svou kariéru 36 velkých vítězství, než se dočkal toho olympijského. Zlatou medaili z letošních her na rozdíl od Cologni nepřidá do téměř prázdné přihrádky. V jeho vitríně na olympijské zlato s napětím čekala úctyhodná sbírka úspěchů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobnost Her - Bode Miller

Posuďte sami: tři stříbrné a jedna bronzová olympijská medaile. Čtyři tituly mistra světa ve čtyřech různých disciplínách. Šest malých a dva velké křišťálové glóby za vítězství ve Světovém poháru, ve kterém dokázal nasbírat třicet dva dílčích prvenství ve všech pěti disciplínách. Ale bohémský Američan Miller rozhodně není ten typ, který by se marným čekáním na titul olympijského šampiona užíral.

„Neberu tohle vítězství jako nějaké zadostiučinění, jako odplatu někomu. Leda tak sobě samému. Vždyť víte, jaký mám vztah k lyžování. Úplně stejný jako když jsem byl malý kluk, mám z něho prostě radost. Říkal jsem to už mockrát, a to i po závodech Světového poháru, ve kterých jsem skončil třeba pětadvacátý.“ 

„Jsem spokojený, když mám dobrý pocit z jízdy, výsledek pro mě není tak důležitý. Vždycky jsem měl pocit, že si umím závod užít víc než ostatní. Ale zdá se mi, že na téhle olympiádě je míra uspokojení z lyžování obecně velmi vysoká, cítím zvýšenou radost z jízdy i u druhých a to mě moc těší.“

Alpské lyžování zkrátka „zmillerovatělo“ a možná i to dvaatřicetiletému Američanovi pomohlo přidat do životopisu úspěch, bez kterého by jeho kariéře chyběl správný americký happyend hollywoodského typu. Miller ostatně minulý rok s koncem vrcholového lyžování vážně koketoval.  

V nejlepším přestat?

Zhnusen nevydařenou sezonou si místo jejího závěru naordinoval jarní prázdniny, na poslední chvíli ale ohlásil návrat do amerického týmu. Je tedy načase skončit teď, s heslem „v nejlepším přestat“ na rtech?

„Já nevím, cítím se celkem starý. Ale fakt nevím… Nevím, jaký mám teď vlastně plán. Už jsem jednou s lyžováním praštil a vrátil jsem se kvůli tomu, čeho jsem teď dosáhl. Ale na svahu se cítím pořád dobře, a když mi jde lyžování jako tady, moc mě to baví. Připadalo by mi stupidní končit v situaci, kdy mi nic nebrání pokračovat,“ říká Bode Miller a fanoušci bezstarostného lyžování svéhlavého Američana tak nemusejí věšet hlavy.  

Konec muže, který už má z těchto her kompletní sadu medailí, není zdaleka jistý, přestože v alpském lyžování už neexistuje meta, které by ještě nedosáhl.

Jan Kaliba, Pavel Vácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme