Sáblíková porazila virózu i soupeřky. Pomohla jí i bronzová štafeta

Martina Sáblíková se definitivně zapsala mezi největší legendy českého sportu. Rychlobruslařská královna dlouhých tratí bude z Vancouveru odjíždět s kilogramem zlata, z něhož jsou odlity její dvě medaile pro šampiona her.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková slaví olympijské zlato

Martina Sáblíková slaví olympijské zlato | Zdroj: ČTK

Byl to zvláštní závod. Se zlatem Martiny Sáblíkové na pětikilometrové trati  počítal v Česku asi úplně každý. A snad i soupeřky tušily, že by se mělo bojovat jen o stříbrnou medaili. Tým nejlepší české rychlobruslařky ale skrýval nepříjemné tajemství. O Sáblíkovou se pokoušela zákeřná viróza.


„Martina nebyla stoprocentně zdravotně v pořádku, měla rýmu, bolela ji hlava. Naštěstí horečka nepřišla, a tak jsme k závodu nastoupili. Jsem přesvědčený, že závodník může odvést výkon na sto deset procent, podle mě jde o morální vlastnosti a Martina je po této stránce fantastická. Chci jí moc poděkovat,“ vysvětlil po závodě trenér Petr Novák.

Jeho svěřenkyně ale neztrácela naději, kterou ještě podpořila bronzová radost českého běžeckého kvarteta.

Přehrát

00:00 / 00:00

DRž Osobnosti Her-Sáblíková.mp3

„Těsně předtím, než jsem se šla rozcvičovat, jsem kluky viděla. Bylo to skvělé, pomohlo mi to,“ vyprávěla Martina Sáblíková.

Ve velké pohodě ale byly i soupeřky. Domácí šampionka Clara Hugesová zajela výborný čas 6 minut a 55 sekund. A Němka Stephanie Beckertová jej dokonce ještě o čtyři vteřiny vylepšila. Až poté se na start postavila vítězka úvodního závodu na tři kilometry.

Sáblíková si v prvních kolech vytvořila zhruba sekundový náskok, který držela prakticky po celý průběh trati. V posledních dvou kolech ale začala nepatrně ztrácet. A bylo to ještě velké drama.

Dvojnásobná vancouverská šampionka projela cílem na hranici vyčerpání. To, že se právě stala nejúspěšnějším českým zimním olympionikem v historii, ani pořádně nevnímala.

„Zatím si to vůbec nepřipouštím, v této chvíli se mi chce hlavně strašně spát. Všechno mě bolí, ten závod byl totiž velmi těžký. Stephanie Beckertová zajela výborný čas, a já jsem tak musela opravdu hodně pracovat v posledních kolech, abych na to první místo dosáhla,“ uvedla trojnásobná olympijská medailistka.

Sáblíková má ceremoniál natrénovaný

Sílu okamžiku si tak česká reprezentantka mohla vychutnat až při závěrečném ceremoniálu.

„Bylo to skvělé, jsem ráda, že jsem ho mohla znova zažít, protože atmosféra je tady úžasná. Co víc říct. Prostě nádhera. Ceremoniál každého dostane do kolen a já jsem za to strašně ráda,“ uzavřela po ceremoniálu Martina Sáblíková, která konečně může pořádně oslavit svoje skvělé olympijské vystoupení.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme