Zesnulý gruzínský sáňkař Kumaritašvili má improvizovaný pomník

Nodar Kumaritašvili je mrtvý, ale olympijské soutěže na hrách v Kanadě se rozeběhly. A tvrzení, že smrt gruzínského sáňkaře při tréninku v den slavnostního zahájení atmosféru tohoto mamutího sportovního klání poznamená, byla prorocká jenom částečně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květiny pro Nodara Kumaritašviliho

Květiny pro Nodara Kumaritašviliho

Z barů a restaurací v centru Whistleru se linou zvuky bujaré zábavy. Lidé se do podniků nevejdou, a tak čekají ve frontě na dešti, než se uvnitř uvolní místo.

Ve Vancouveru před chvílí zapálili olympijský oheň a kanadská omladina si užívá první olympijskou noc. Místo, kde se o několik hodin dřív zabil gruzínský mladík, je odtud vzdálené asi jeden kilometr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zesnulý gruzínský sáňkař Kumaritašvili má improvizovaný pomník

Dláždění whistlerských promenád symbolicky zkrápí hustý déšť, a proplétaje se mezi jeho kapkami, tu a tam zaslechnu, jak si lidé o tragédii na sáňkařském toboganu povídají.

Nezůstalo jenom u slov. Nedaleko místa určeného k slavnostnímu předávání medailí vznikl improvizovaný pomníček. Pod velkými do tmy zářícími olympijskými kruhy se objevila fotografie zesnulého Nodara Kumaritašviliho a u ní přibývají květiny a svíčky.

„Já jsem sportovec jako on. Jezdím na snowboardu. Viděl jsem tu jeho nehodu na videu. Je to hrozně smutné, přinesl jsem mu květinu,“ svěřuje se například mladík z Japonska.

Smutná atmosféra

Dlouhé minuty postává na prudkém dešti také muž v bundě s javorovým listem na zádech. Nakonec u pomníčku zapaluje svíčku.

„Těšili jsme se, jak si ti chlapci zazávodí na nejtěžší trati světa. A pak se stane tohle… Viděl jsem to ještě dopoledne, když se to přihodilo,“ říká viditelně zaražený Jason Gilligan.

Gilligan si také myslí, že tato událost bude mít na další průběh vancouverského svátku zimních sportů nepříjemný dopad.

„Celé hry tím budou podle mě hodně ovlivněné, dolehne to na atmosféru. Přijel jsem jako divák až z Ottawy, natěšený na to, jak úžasné hry moje země uspořádá, ale tohle se fakt stát nemělo."

Na adresu svých juchajících krajanů, kterými přetékají okolní bary, podotýká. „No, jsou šťastní, že začala olympiáda, ale tohle je strašně smutné. Snad nás tahle hrozná událost všechny spojí.“

Jan Kaliba, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme