Skikrosaře Krause čeká olympijská premiéra

Je žijící legendou světového skikrosu. A teď se dočkal i premiéry této mladé disciplíny na olympijských hrách. Agentura AP měla ve svých předpovědích medailistů z olympijských her jasno – Tomáš Kraus by měl být zlatý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Kraus odpovídá

Tomáš Kraus odpovídá | Foto: Katarína Brezovská

Čtrnáctkrát vyhrál závod Světového poháru, čtyřikrát z pěti posledních ročníků celkové hodnocení Světového poháru a dvakrát mistrovství světa. Nejdůležitější závod kariéry ale Tomáše Krause čeká dnes. Skikros si odbývá olympijskou premiéru a agentura AP tipuje českého závodníka jako největšího favorita na zlato.

„Ten sport se sleduje proto, že je nepředvídatelný. Takže všechny tipy a předpoklady jsou jen doplněním obrazu toho sportu. Neberu to zas tak vážně, ale samozřejmě je to bezva pocit. Až budu ve finále a budu bojovat o stupně vítězů, budu fakt rád,“ brzdí optimismus Kraus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skikrosař Tomáš Kraus se chystá na olympijskou premiéru

Možná i proto, že letošní sezona zatím za těmi předchozími zaostává. Před rokem kraloval ve třech závodech Světového poháru, v olympijské sezoně byl zatím jednou druhý a jednou třetí. „Tomáš ví, že je schopný porazit kohokoli. Ve spoustě rozjížděk v letošní sezoně porazil i závodníky, kteří potom byli ve špičce,“ říká trenér Tomáše Krause Jaroslav Lučan.

Největšími soupeři budou Kanaďani

Přípravu v dějišti olympijských her narušilo počasí. Kraus měl se svým týmem připraveno soustředění v Grouse Mountain. Leden tu byl ale stejně jako v okolí velmi teplý, a tak bylo možné připravit jen úvodní pasáž trati.

„Otestovali jsme tam lyže a trénovali jsme i starty, což je docela důležité. A myslím si, že nikdo toho o moc víc neudělal, možná až na Kanaďany, kteří si asi nějakou možnost našli,“ popisuje Kraus. A obtížný sníh bude také na Cypřišové hoře. Dokládají to i závody snowboardkrosařů, během kterých se hodně padalo.

„Řekl bych, že skikrosaře něco podobného nečeká. Ale je to jen můj odhad podle zkušeností z jiných závodů. Nemůžu předvídat, jak bude na lidi působit atmosféra tady,“ říká Tomáš Kraus. Velkými soupeři Krause budou domácí Kanaďané, především pak Stanley Hayer. Ten závodil dlouhá léta za Česko, před olympijskými hrami se ale rozhodl vyměnit dres za ten s javorovým listem.

„Stanley má výhodu, protože nám rozumí. V závodě se prohodí pár slov samozřejmě v přátelském duchu tak jako dřív, ale s lyžováním to nemá nic společného,“ vysvětluje Jaroslav Lučan.

Alena Benešová, Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme