Olympijskou vítězku Sáblíkovou nerozhodil ani nevýhodný los

Rychlobruslařka Martina Sáblíková naplnila očekávání expertů i fanoušků. Na olympijských hrách ve Vancouveru získala své první olympijské zlato, když ovládla, v rekordu dráhy, závod na tři tisíce metrů. Ve středu 24. února navíc může přidat další cenný kov na pětikilometrové trati, na které nemá v současné době konkurenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková slaví olympijské zlato

Martina Sáblíková slaví olympijské zlato | Zdroj: ČTK

Martina Sáblíková už před závodem prohlašovala, že rozhodnou poslední tři kola. A zatímco ona sama dokázala udržet strojové tempo, její soupeřky ztrácely. V poslední rozjížďce to dlouho vypadalo, že Nizozemka Wustová Sáblíkové zlato vyfoukne. Ale nestalo se. Česká rychlobruslařka vyhrála o více než dvě vteřiny.

„V posledních třech kolech se člověk musí šprajcnout a mně se to povedlo. Říkala jsem si: Nemysli na bolest, ale prostě jeď, protože jsi na olympiádě, a zkus předvést to, na co máš. Snad se mi to povedlo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Dojmy Martiny Sáblíkové po olympijském triumfu - Vojtěch Bidrman exkluzivně z Richmondského oválu.mp3

Sáblíková postavila na hlavu předpoklady o tom, že jí nepřáli pořadatelé při losu. Představila se ve čtvrté rozjížďce od konce a její největší soupeřky jely až za ní. Česká rychlobruslařka na to reagovala nejlepším možným způsobem – jela na maximum a soupeřkám, které nastoupily až za ní, ani nedovolila, aby na její čas zareagovaly.

„Když jsem viděla, že to byl rekord dráhy, tak jsme si s trenérem říkali, že je to dobrý. Na druhou stranu jsem si říkala, že je to olympiáda a forma šla všem určitě nahoru. Takže jsem čekala až do poslední chvíle, protože stát se mohlo všechno. Navíc Ireen (Wüstová) to dobře rozjela, bohužel nevydržela, ale nevěděla jsem, jak to dopadne,“ popsala Sáblíková své pocity při čekání na své soupeřky.

Diváci Sáblíkové pomohli

Čekání to bylo opravdu dlouhé, ale vyplatilo se. Atmosféra na Richmondském olympijském oválu byla úchvatná. Kanada rychlobruslení miluje a 8 tisíc diváků fandilo naplno během každé jízdy.

„Strašně mi to pomohlo. Když jely kanadské závodnice, třeba Klassenová, tak hala neuvěřitelně bouřila. Bylo to tak nehorázně pěkný, že jsem se musela smát. Stálo to opravdu za to,“ ocenila nadšená Martina Sáblíková publikum ve Vancouveru.

O svém dalším startu na olympiádě se Sáblíková ještě nerozhodla. Na patnáctistovce prý ale nastoupit chce, i kdyby neměla uspět. Svou dominantní pětikilometrovou trať ale určitě nevypustí a už teď celému rychlobruslařskému světu jasně ukázala, že má políčeno na další zlatý úspěch.

„Bude to zase o něčem jiném, protože led je tady těžký zvláště v posledních kolech. Tím pádem bude těch pět kol rozhodujících a bude to zase hodně bolet. Ale bude to pro všechny stejné a bude záležet na tom, jak se s tím kdo popere a jak se kdo vyspí,“ dodala novopečená olympijská vítězka Martina Sáblíková.

Vojtěch Bidrman, Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme