Trenér Novák věří na patnáctistovce Sáblíkové i Erbanové

Sedmnáctiletá naděje českého rychlobruslení Karolína Erbanová jde ve stopách zlaté kolegyně Martiny Sáblíkové. V neděli se ve Vancouveru poprvé a naposled utkají jako soupeřky. A obě by podle trenéra Petra Nováka mohly útočit na stupně vítězů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem

Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem | Zdroj: ČTK

Jejich příběhy se v mnohém podobají. Martina Sáblíková v osmnácti ohromila svět na olympijském klání v Turíně. Letos ve Vancouveru už jasně dominuje dlouhým tratím. Ale i tady se mluví o nadějné mladé závodnici z Čech.

V sedmnácti letech je druhou nejmladší českou účastnicí her, v závodě na jeden kilometr ve své jízdě porazila legendární Němku Jenny Wolfovou a celkově skončila dvanáctá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér Novák věří na patnáctistovce Sáblíkové i Erbanové

Podle trenéra obou závodnic Petra Nováka jsou ale v jejich příbězích rozdíly: „Ty příběhy moc podobné nejsou, protože Martina se na špičku musela dostat sama a Karolíně už pomáhá Martina i celý tým. To znamená, že její vzestup je daleko rychlejší.“

V nedělním závodě na patnáct set metrů se představí obě české závodnice. Erbanová je spíše sprinterka, dvaadvacetiletá Sáblíková vytrvalkyně. A na střední patnáctisetmetrové trati budou hodně vyrovnané.

Novák: 'Pódium budou atakovat obě'

Trenér Novák má ale přesto svou favoritku. „Kdo bude lepší? Pokud to sedne Martině a na tom těžkém ledu to dobře rozběhne, tak si myslím, že její rychlostní vytrvalost rozhodne v posledním kole v její prospěch,“ říká.

A slibuje velké české představení: „Já si myslím, že obě, jak Martina, tak Karolína, jsou připravené na to, aby na patnáctce nebyly daleko od pódia."

Erbanová se netají velkým respektem ke své starší kolegyni, jejíž příběh od českých rybníků až k olympijskému zlatu jí dodává sílu k tréninku.

O své zkušenější kolegyni řekla: „Martina je pro mě strašně velký vzor a psychicky mi v tom závodě moc pomůže. I já se jí to snažím vrátit a podržet ji,“ řekla Karolína Erbanová, i když vzájemnému srovnávání se vyhýbá.

O možné medaili z příští olympiády v Soči proto zatím nechce ani slyšet: „Když se v tom takhle pohybuji, tak vidím, jak se tam nahoře ta jména střídají. Není lehké si tu výkonnost udržet, takže uvidíme. Já nikdy netipuji dopředu.“

Trenér Novák, který přivedl české rychlobruslení na světovou mapu, také nemá o své budoucnosti jasno. Před čtyřmi lety sliboval zlato z Vancouveru. To splnil.

A jak mluví dnes? „To můžu těžko říct, já nevím, jestli budu pokračovat dál. Ale pokud u toho budu, tak chci čtyři zlaté, to je jasné," představil Petr Novák své nemalé ambice.

Zbývá dodat, že závod rychlobruslařek na jeden a půl kilometru s dvojnásobnou českou účastí začíná o půlnoci z neděle na pondělí a Český rozhlas bude pochopitelně u toho.

Martin Hlucháň, Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme