Fantastická Sáblíková to dokázala! Má druhé zlato

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková opanovala na olympijském oválu v Richmondu závod na 5 kilometrů a získala druhou zlatou a celkově svoji třetí medaili. Stala se tak historicky nejúspěšnější českou sportovkyní na zimních olympijských hrách. Z kanadského Vancouveru si česká výprava odveze minimálně pět cenných kovů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková s olympijským zlatem

Martina Sáblíková s olympijským zlatem | Zdroj: ČTK

Fenomenální Martina Sáblíková zvládla svoji oblíbenou trať v čase 6:50,91 a po dramatickém závěru odsunula o 48 setin sekundy na druhou příčku Stephanii Beckertovou z Německa. Bronz brala s velkým odstupem téměř pěti sekund kanadská obhájkyně zlata z Turína Clara Hughesová.

Česká hvězda nastoupila k závodu v poslední rozjížďce. Znala tak časy největších soupeřek, a bylo jí tedy jasné, že se bude muset vydat ze všech sil. Především její největší konkurentka Beckertová, stříbrná z tříkilometrové trati, zajela výtečný čas 6:51,39.

Přehrát

00:00 / 00:00

proud OH-Rychlo-Sáblíková.mp3

Sáblíková však neponechala nic náhodě, zvolila dobrou strategii a hlavně zásluhou výtečného konstantního tempa získala v průběhu závodu dostatečný náskok. V posledním kole pak sice zpomalila, přesto si dojela pro zasloužené zlato.

„Zatím si to vůbec nepřipouštím, v této chvíli se mi chce hlavně strašně spát. Všechno mě bolí, ten závod byl totiž velmi těžký. Stephanie Beckertová zajela výborný čas, a já jsem tak musela opravdu hodně pracovat v posledních kolech, abych na to první místo dosáhla,“ popisovala po závodě Sáblíková.

Dvaadvacetiletá Češka tak prokázala, že na pětikilometrové trati v současné době nemá konkurenci. Za tři a půl roku na ní prohrála jen jednou, a to v listopadu 2008 v Moskvě. Její přemožitelkou tehdy byla Němka Claudia Pechsteinová, která však ve Vancouveru nestartovala kvůli podezření z dopingu.

Přehrát

00:00 / 00:00

proud OH-Rychlo-Novák.mp3

Martina Sáblíková se se dvěma zlatými medailemi stala nejúspěšnější rychlobruslařkou her v individuálních závodech, její bilanci mohou maximálně vyrovnat vítězové týmových závodů, které jsou na programu v pátek a sobotu. Navíc se stala také první českou reprezentantkou, která v historii zimních her získala dvě zlaté medaile.

ZOH - rychlobruslení:

Ženy - 5000 m:

1. Sáblíková (ČR) 6:50,91, 2. Beckertová (Něm.) 6:51,39, 3. Hughesová (Kan.) 6:55,73, 4. Anschützová-Thomsová (Něm.) 6:58,64, 5. Haugliová (Nor.) 7:02,19, 6. Grovesová (Kan.) 7:04,57, 7. Hozumiová (Jap.) 7:04,96, 8. Rookardová (USA) 7:07,48, 9. Išizawaová (Jap.) 7:12,23, 10. Voorhuisová (Niz.) 7:13,27.

Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme