Sdruženář Churavý vybojoval páté místo

Českému sdruženáři Pavlu Churavému chybělo k medaili ze závodu na velkém můstku 24 vteřin. Ve finiši o čtvrté až desáté místo nestačil jen na Fina Manninena, a doběhl tak na páté příčce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sdruženář Pavel Churavý se svými skočkami při olympijském závodě jednotlivců

Sdruženář Pavel Churavý se svými skočkami při olympijském závodě jednotlivců | Foto: ČRo

Z triumfu se radoval Američan Bill Demong, na stupních vítězů ho doplnil jeho krajan Johnny Spillane a Rakušan Bernhard Gruber, který vyhrál skokanskou část. Tomáš Slavík obsadil 25., Miroslav Dvořák 28. a Aleš Vodseďálek 34. místo.

Churavý se ke svému nejlepšímu umístění na velké akci odrazil 126 metry na velkém můstku, které mu vynesly 8. pozici. Na vedoucího Rakušana Bernharda Grubera ztrácel 52 sekund. Gruber využil lepších povětrnostních podmínek, než měli jeho soupeři, a do desetikilometrového běhu odstartoval s náskokem 34 sekund na druhého Američana Johnnyho Spillanea.

Trable s počasím

Celou skokanskou část silně ovlivnil vítr, kvůli kterému byl závod přerušen a poté začal znovu. Své skoky si tak zopakovalo 31 ze 46 závodníků včetně českých reprezentantů Tomáše Slavíka, Miroslava Dvořáka i Aleše Vodseďálka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Pavlem Churavým

Druhou šanci využil Vodseďálek, který předvedl 119,5 metru, a Slavík s výkonem 120,5. Při skoku Dvořáka se ale začal vítr znovu točit a výsledkem bylo pouhých 107,5 metru.

Churavý musel na svůj skok dlouho čekat a nakonec se trefil do lepších povětrnostních podmínek než většina favoritů. Fin Ansi Koivuranta byl až třetí od konce, Němec Eric Frenzel jednačtyřicátý a jen o místo před ním figuroval Rakušan Felix Gottwald. Vítězovi prvního individuálního závodu Francouzi Jasonu Lamy-Chappuisovi patřila devětadvacátá příčka. Gottwald si po běhu polepšil v celkovém pořadí na 17. a Lamy-Chappuis na 18. místo, naopak Koivuranta do druhé části ani nenastoupil.

Americká spolupráce přinesla triumf

Na začátku běžeckého úseku spojili své síly Američané Demong se Spillanem a vydali se pronásledovat vedoucího Rakušana Grubera. Dohnali ho zhruba na čtvrtém kilometru. Vítěz skokanské části se ale favorizované dvojice překvapivě udržel a dojel s nimi až na stadion. Tam nastoupil Demong, a dojel si tak pro svou první zlatou olympijskou medaili. Stříbro vybojoval jeho krajan Spillane, bronz bral šťastný Gruber.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pocity vítěze Billa Demonga

V další skupině operovali silní běžci v čele s Finem Manninenem a Američanem Lodwickem. Nechyběl v ní ani Pavel Churavý. V první polovině trati se nikomu z jedenácti sdruženářů nechtělo udávat tempo, a tak se jim vedoucí trio vzdalovalo.

Až dva kilometry před cílem se Churavý rozhodl zrychlit. A této taktice vděčí za své páté místo. V závěru měl totiž více sil než on jen Hannu Manninen.

Výsledky:
1. Demong 25:32,9 min., 2. Spillane (oba USA) -4,0, 3. Gruber (Rak.) -10,8, 4. Manninen (Fin.) -33,1, 5. Churavý (ČR) -34,0, 6. Tande (Nor.) -38,3, 7. Pittin (It.) -40,7, 8. Stecher (Rak.) -48,2, 9. Watabe (Jap.) -48,8, 10. Bieler (Rak.) -48,8, ... 25. Slavík -2:25,9, 28. Dvořák -2:56,8, 34. Vodseďálek (všichni ČR) 3:33,9.

Jan Kaliba, Martin Hlucháň, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme