K útokům v Moskvě se přihlásili severokavkazští povstalci

K útokům na moskevské metro se přihlásili severokavkazští islámští povstalci. Jejich vůdce Doku Umarov na neoficiálním webu povstalců kavkazcenter.com údery označil za odplatu za masakr obyvatel Čečenska a Ingušska ruskými vojáky letos v únoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé před stanicí metra Park kultury v Moskvě.

Lidé před stanicí metra Park kultury v Moskvě. | Foto: Adéla Havránková

Muž označující se za lídra čečenských povstalců Doku Umarova v nahrávce tvrdí, že osobně nařídil provedení atentátů na moskevské metro.

Údajně jde o pomstu za – jak uvádí - únorové vraždy chudých čečenských a ingušských civilistů ruskými bezpečnostními složkami. Zároveň varoval Rusy, že odvetné akce budou pokračovat:

„A nebyly poslední. Letos 11. února spolupracovníci banditů, kteří si říkají FSB, napadli jedny z nejubožejších obyvatel Čečny a Ingušska, a zabili je. A jestli mě jakýkoli politik nebo novinář bude obviňovat, že jsem zaútočil na obyčejné Rusy, tomu se můžu jen smát. Putina z terorismu také nikdo neobviňuje,“ prohlásil Umarov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Doku Umarov varuje, že atentáty nebyly poslední.

Video uveřejnily webové stránky fungující jako platforma čečenských rebelů v den, kdy pozůstalí pohřbili těla prvních obětí pondělních útoků. Nezávisle ověřit, zda jde skutečně o Doku Umarova, nebylo možné.

Ruští vyšetřovatelé mají za to, že dvě sebevražedné útočnice, které odpálily nálože v moskevském metru, byly napojeny na ozbrojence ze Severního Kavkazu. Při atentátech zemřelo devětatřicet lidí. V nemocnicích stále zůstává přes sedm desítek zraněných.

Ve středu pak došlo ke dvěma pumovým atentátům v neklidném jihoruském Dagestánu. Zahynulo při nich nejméně dvanáct lidí.

Jitka Malá, Lenka Kabrhelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme