Zvířata a příroda v kuriózním a šíleném pojetí. Slavonická galerie Masna vystavuje díla Václava Girsy

7. duben 2024

Když se řekne jméno Václav Girsa, mnohým se zřejmě vybaví známý památkář. V kulturním magazínu ale představíme jeho syna, rovněž Václava Girsu, který už si vydobyl pevné místo ve výtvarném světě. Aktuálně vystavuje své práce v galerii Masna ve Slavonicích.

„Velká část obrazů Václava Girsy zachycuje zvířata, přírodu, ale takovým dost zkresleným, kuriózním, trošku surreálným, šíleným způsobem. A my tady se s tím vlastně pořád potýkáme, s kácením stromů, s broukem, který sežral půlku České Kanady. Takže jsem sem chtěl dát něco, co tematicky sedí,“ říká galerista Abbé Jaroslav Libansky.

Václav Girsa přivezl do Slavonic průřez svou tvorbou od roku 1999 až do současnosti. „Vycházím především ze svého života, zážitků, zkušeností. Někdy tvořím úplně svévolně a intuitivně, snažím se také používat různé techniky, experimentovat s materiály. A není to jenom o malířské práci, ale jsou tam přesahy do instalací, objektů,“ nastiňuje výtvarník.

Celý rozhovor o aktuální výstavě ve slavonické galerii Masna i dalších plánech si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související