Světový pohár se v Česku jezdí pouze ve Špindlerově Mlýně

26. prosinec 2009
Po Česku

Když se poví hornické město, člověk si rozhodně nepředstaví centrum zimních sportů. Avšak v případě elegantního Špindlerova Mlýna se obě tato označení hodí, i když v průběhu několika staletí. A právě do našeho největšího zimního střediska vás teď zvu na výlet Po Česku.

Nejstarší část Špindlerova Mlýna se nazývá Svatý Petr. "Tato část byla osídlena horníky v 16. století. Za horníky přišli dřevaři a vzadu této části města byla založena osada, ze které vzniklo nejznámější a nejnavštěvovanější lyžařské středisko," přiblížila moje průvodkyně po známém středisku zimních sportů a vedoucí odboru cestovního ruchu na městském úřadu Jitka Řeháková.

Osada se tehdy jmenovala podle patrona horníků - Svatý Petr. První zmínky o dolování stříbra, mědi a okrajově olova a železa jsou z roku 1516. Těžba v tvrdých horských podmínkách byla náročná, o čemž svědčí i názvy kutišť jako Boží pomoc anebo U božího požehnání.

Charakteristika areálu - Špindlerův Mlýn (Svatý Petr a Hromovka)Nadmořská výška: 715-1310 m
Počet a délka sjezdovek: 9 - 12,8 km
lehké / střední / těžké: 4 / 6 / 2
Lanovky / vleky: 3 / 5
Běžecké tratě: 70 km běžeckých tratí a 130 km hřebenových cest
Internetové stránky: www.skiareal.cz

"Ještě dnes můžeme vidět haldy vytěžené hlušiny a uzavřený vchod do štol na cestě ze Svatého Petra Dlouhým dolem na Výrovku," řekla Jitka Řeháková.

Zimní Labe ve Špindlerově Mlýně

A jak přišlo město ke svému dnešnímu názvu? Váže se k tomu zajímavá historie. "13. července 1793 vydal císař František I. patent povolující stavbu kostela a založení farnosti ve Špindlerově Mlýně. Povolení stavby bylo zasláno mlynáři Špindlerovi, který tehdy žádost sestavil. Protože nebylo uvedeno jméno města, bylo povolení zasláno do města Špindlerova Mlýna," upřesnila vedoucí.

Ceny skipasů - Špindlerův Mlýn (Svatý Petr a Hromovka)celodenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 700 Kč / 500 Kč
dítě: 450 Kč / 350 Kč
týdenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 3.500 Kč / 2.500 Kč
dítě: 2.250 Kč / 1.750 Kč

Když ovšem povíte, že jedete na lyže do Svatého Petra, bude také každému jasné, kam se chystáte. Pod sjezdovkami, které začínají v nadmořské výšce 1185 metrů, tedy na Pláni, jsem se potkal s Martinou Čermákovou ze Skiareálu Špindlerův Mlýn. Potkal jsem ji pod černou sjezdovkou, tedy pod jedinou sjezdovkou v Česku, kde se jezdí světový pohár žen v alpských disciplínách.

Vrbatova bouda na hřebenech Krkonoš

Ve Špindlu najdete celkem pět lyžařských areálů - vedle Svatého Petra ještě Hromovku, Labskou a Mědvědín, odkud to máte kousek na Horní Mísečky. "Momentálně nabízíme 25 kilometrů sjezdových tratí, máme na nich pět lanových drah a 11 lyžařských vleků. 95 procent všech sjezdovek máme pokryto technickým sněžením. Takže většinou lyžujeme od konce listopadu a tradičně končíme 1. května na Horních Mísečkách," přiblížila Martina Čermáková a dodala, že Špindlerův Mlýn je jediné středisko s označením premium. To znamenám, že má certifikaci šest hvězd.

Sněžka a lanovka na Medvědín

Zobrazit skiareál ve Špindlerově Mlýně na větší mapě

Dopravní dostupnost - Špindlerův MlýnPříjezd autem:
Všechny cesty do Špindlerova Mlýna vedou přes Vrchlabí, kde na kruhovém objezdu odbočují z hlavního tahu I/14 na silnici II. třídy číslo 295. Údolím Labe vás dovede až na velké odstavné parkoviště ve Špindlerově Mlýně, které je přímo u lyžařského areálu. Cesta je dlouhá necelých 15 kilometrů.Příjezd vlakem/autobusem:
Do Špindlerova Mlýna je možné jet například přímou autobusovou linkou z Prahy, Brna, Trutnova, Hradce Králové, Liberce nebo Berlína. Pokud se rozhodnete pro cestování vlakem, vystoupíte ve stanici Vrchlabí, odkud vás pak do Špindlerova Mlýna odveze autobus.

Spustit audio