Reportér Radiožurnálu na Haiti, koncert pro Haiti na Radiožurnálu

5. červen 2012
Zprávy

Do země postižené ničivým zemětřesením jsme vyslali našeho zvláštního zpravodaje Pavla Poláka. Posluchačům Radiožurnálu se bude pravidelně hlásit s aktuálními informacemi. Na webu najdete všechny příspěvky a nové fotografie, které monitorují život lidí a postup záchranářských prací bezprostředně po této tragédii.

Situace na Haiti se zatím příliš nelepší. "Po celém městě vyrostly provizorní tábory, většinou na hřištích a stadionech, kde Haiťané žijí s celými rodinami pod jednoduchými plachtami. V ulicích se také objevují anglicky psané transparenty, na nichž se Haiťané dožadují pomoci, jídla a hlavně vody. Pitná voda je v současnosti to nejdůležitější, co na Haiti chybí," hlásil v přímém vstupu Pavel Polák.

A náš reportér Pavel Polák, který se v těchto dnech z Haiti vrátil, bude ve středu 27. ledna od 10 hodin Hostem Radiožurnálu. Moderátorka Hanka Shánělová se ho bude ptát také na to, jak to vypadá v oblasti zasažené ničivou katastrofou, v zemi, která nemá ani na to, aby se postarala o vlastní občany. A jak složité je z takového místa vytvářet reportáže? Ptát se můžete i vy.

Záznamy všech vstupů, příspěvků a reportáží včetně fotografií najdete na webu Radiožurnálu a na zpravodajském serveru Českého rozhlasu zprávy.rozhlas.cz.

Koncert HELP HAITI

Ve čtvrtek 21. ledna od 13 do 21 hodin na pražském Staroměstském náměstí zahrají a zazpívají desítky interpretů na humanitárním koncertě určeném na pomoc obětem katastrofálního haitského zemětřesení. Pomoct přijdou například Lucie Bílá, Monika Absolonová, David Deyl, Yveta Blanarovičová, Petr Šiška, Roman Vojtek, Jiří Dědeček a Pavel Dobeš. Účast přislíbil generální konzul Dominikánské republiky v Praze Ramon Carreňo a další reprezentanti z oblasti Latinské Ameriky.

Z koncertu budou živé vstupy vysílat Český rozhlas Regina (po 20. hodině i přímý přenos) a zpravodajská ČT24. Záznam koncertu si budete moci znovu poslechnout na Radiožurnálu v pořadu Naživo - a to v sobotu 23. ledna od 20 hodin jeho první část, druhou pak uslyšíte o 14 dní později, v sobotu 6. února.

Jak pomoci

Finanční sbírky vyhlásily organizace Člověk v tísni, katolická charita, Český červený kříž, UNICEF a také organizace Lékaři bez hranic, která do Karibiku posílá i chirurga. Sbírku vyhlásila také ADRA.

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.
UNICEF Česká republika: 11771177/0300, V.S. 800

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA nebo DMS UNICEF, na čísle 87777.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio