15. výročí vstupu papeže do mešity, výstava papežských bul vyhlašujících Svatá léta a 700. výročí Karla IV.

7. květen 2016

Patnáct let uplynulo okamžiku, kdy hlava katolické církve poprvé v dějinách vstoupila do muslimského svatostánku. Umajjovskou mešitu v syrském Damašku navštívil 6. května 2001 Jan Pavel II.

„Musíme prosit Všemohoucího za všechny urážky, kterými se navzájem křesťané a muslimové častovali. Nesmí se připustit, aby negativní zkušenosti ohrozily naději na mír,“ prohlásil při té příležitosti polský papež. Mešita z osmého století stojí na místě bývalé byzantské baziliky Jana Křtitele a jeho údajného hrobu.

Výstava papežských bul vyhlašující Svatá léta

Vatikánský tajný archiv poprvé ukázal veřejnosti papežské buly vyhlašující Svatá léta. Na výstavě Peregrinatio Sancta je k vidění například ta úplně první, podepsaná papežem Bonifácem VIII. v roce 1300, nebo bula Jana Pavla II. z roku 2000.

Dva a dvacet dokumentů z různých dob je vystaveno v centru Říma ve Starém vikariátním paláci do konce července. Exponáty doprovázejí texty v angličtině a v italštině, které tlumočí jejich obsah a zasazují jednotlivá jubilejní léta do kontextu církevních dějin.

Sedmisté výročí Karla IV.

Blíží se sedmisté výročí Karla IV. V rámci oslav můžete zítra navštívit například Kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově. Ve tři čtvrtě na tři se tam koná komentovaná prohlídka. Komentované prohlídky karlovského chrámu probíhají také o dalších květnových nedělích. Ta zítřejší bude ovšem mimořádně obsáhlá a tematicky zaměřená na vztah Karla IV. a kostela na Karlově.

Sedmisté výročí Karla IV. připomene také výstava o stavitelství jeho doby v Národním technickém muzeu, nebo výstava ve Valdštejnské jízdárně. Mezinárodní oslavy Otce vlasti vyvrcholí bohoslužbou, kterou bude příští sobotu (14. května) od 11.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Spustit audio