Cesty ke svobodě v reportážích a rozhovorech

13. březen 2015
Cesty ke svobodě

Před 20 lety se zhroutila železná opona mezi Západem a Východem. Jak se postkomunistické země vyrovnaly se svou minulostí? Jak zvládly přechod od totalitní k otevřené společnosti a jak to vidí sami protagonisté revolučních změn? Radiožurnál vysílá seriál exkluzivních zpovědí klíčových účastníků, který od 7. října doplňují reportáže ze zemí, které se vydaly cestou demokracie.

Exkluzivní rozhovory

Mezi oslovenými osobnostmi jsou jak disidenti, tak vrcholní představitelé tehdejší komunistické moci. "Seriál zahájil rozhovor varšavského zpravodaje Petra Vavroušky s nositelem Nobelovy ceny míru, zakladatelem polského hnutí Solidarita Lechem Walesou. V dalších týdnech se v cyklu Cesty ke svobodě objeví jména jako například Hans Dietrich Genscher, Michail Gorbačov, Ján Čarnogurský, Tadeusz Mazowiecki nebo Egon Krenz," říká Hana Hikelová, ředitelka zpravodajských stanic Českého rozhlasu.

A co mohou posluchači od ojedinělého seriálu rozhovorů očekávat? "Poskytne posluchači možnost zamyslet se spolu s velkými politiky střední a východní Evropy nad otázkou, s jakými nadějemi vstupovaly naše země do nové, demokratické éry - a kolik z nich se za dvacet let podařilo naplnit," dodává Hana Hikelová.

Unikátní svědectví se objeví na Radiožurnálu každý pátek v Radiofóru po 18. hodině, v sobotním Víkendovém Odpoledním Radiožurnálu okolo 18.15 hodin a na webových stránkách zprávy.rozhlas.cz.

Reportáže z cest ke svobodě

Zahraniční redakce Radiožurnálu a zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu připravují cyklus osmi 25minutových dokumentů. Naši reportéři navštívili všechny země střední a východní Evropy, které si připomínají výročí vlny revolucí, které smetly Moskvou řízené komunistické režimy. V prvním díle tak uslyšíte svědectví z Polska, ve druhém z východního Německa, dále z Bulharska, Maďarska, Rumunska, Česka a Slovenska. Poslední díl pak bude shrnutím všech zkušeností.

V reportážích zazní vzpomínky účastníků protikomunistického odboje, demokratických politiků i obyčejných občanů. Uslyšíte také archivní materiály nejen Českého rozhlasu. S jakými nadějemi vstupovaly státy střední a východní Evropy do nové, demokratické éry? Kolik z nich se za 20 let podařilo naplnit?

Pád berlínské zdi, pražská sametová revoluce, nebo poprava rumunského diktátora Ceausesca. Které události roku 1989 byly typické pro převraty v tehdejších socialistických zemích? Cyklus Cesty ke svobodě završí debata o rozpadu socialistické soustavy ve střední a východní Evropě. Pozvání přijali historik Michal Kopeček a novinář a spisovatel Martin Šimečka. Uslyšíte na Radiožurnálu ve středu 25. listopadu od 20.30 hodin.

Dokumenty Cesty ke svobodě budeme vysílat od října do listopadu 2009 na Radiožurnálu každou středu večer po půl deváté (po zkráceném Týdnu ve vědě a technice, kromě středy 14. října, kdy tento díl uslyšíte už ve 20.05 hod.) a na sesterské stanici Rádio Česko od 15.35 v rámci Studia Česko. Záznamy dokumentů si samozřejmě můžete poslechnout i v Rádiu na přání.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, Brněnsko, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: kls , hah , dkk
Spustit audio

Více z pořadu