Sváteční tipy na 17. listopad

16. listopad 2009

Je před námi 17. listopad - plný nejen vzpomínkových akcí, které připomínají 20. výročí pádu komunistického režimu v Československu. Přinášíme vám proto tipy a pozvánky pro tento událostmi nabitý sváteční den.

Komorní orchestr Pavla Haase vystoupí v pondělí s hercem a hudebníkem Janem Budařem v pořadu s názvem Proměna, který se na počest 20. výročí takzvané sametové revoluce uskuteční v pražském kostele Emauzy. Čtyřnásobný držitel ceny Český lev koncert doprovodí slovem i zpěvem, Komorní orchestr Pavla Haase zahraje pod taktovkou Ondřeje Vrabce.

Před budovou Hlávkovy koleje v Praze v úterý v 9 hodin začíná vzpomínková slavnost k výročí 17. listopadu. Pořádá ji nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu. Od 18.30 se v Betlémské kapli uskuteční slavnostní koncert.

Oslavy 20 let bez opony vypuknou v úterý 17. listopadu na pražském Albertově. Program s cílem slavit 20 let bez opony a pozitiva, která přinesla sametová revoluce, začne půlhodinovou reflexí současnosti na Albertově. Vystoupí řečníci z řad tehdejších i současných studentů, umělci i zahraniční hosté ze zemí, kde svoboda není samozřejmostí. Se současnými pocity studentů vás seznámí zástupci iniciativy Inventura demokracie. Vážnou část programu doplní třeba i s nadsázkou umělci. Vystoupí Tomáš Matonoha, David Koller, Honza Ponocný aka Cirkus Ponorka a Banana Split a Jeho Moralisté. Po skončení posledního vystoupení vyrazí průvod po své historické trase na Národní třídu. V čele průvodu pojede alegorický vůz s hercem divadla Minor Jiřím Laštovkou a jeho megafonem.

Na Staroměstském náměstí v Praze si v úterý od 11 hodin můžete připomenout, co bylo a co nebylo - veksláky, Tuzex, bony, trikolóry, koncerty a ceny 20 let nazpátek. Na Národní třídě potom ve 14 hodin startuje zábavní běh za zbožím, kterého bylo před rokem 1989 nedostatek a na které stáli lidé fronty. Oslavy nesou název Mejdan pro všechny showdruhy aneb Za čím by se běhalo, kdyby se nestalo? Kromě závodu budou před obchody na Národní třídě vystaveny makety výloh, které ukážou, jak vypadaly výlohy před rokem 1989.

Divadelní lahůdky se objeví tradičně na jevišti pražské Ypsilonky v rámci jednodenního festivalu cute dramatiky. Stane se tak přímo v den výročí sametové revoluce v úterý 17. listopadu. Podle zakladatele přehlídky, režiséra, dramatika a herce Jiřího Havelky je tato část dramatické tvorby odezvou na vlnu "coolness", která na jeviště přinesla příběhy plné násilí, drog a sexu bez lásky, neohlížející se na společenská tabu. Zatímco anglické slovo "cool" znamená chladný, děsivý nebo krutý, slůvko "cute" se dá přeložit jako roztomilý, rozkošný, sladký, ale také chytrý či bystrý. Letos nabídne spoustu revoluční zábavy i zajímavých autorských představení. Divadelní soubor ExCe(e)S uvede přímý přenos z mistrovství světa v nové sportovní disciplíně krasochlastu, studio Ypsilonky představí osvědčené inscenace V sedmém pádu a Meeting point a herec Jakub Slach vystoupí s monodramatem Caveman. Autor Rob Becker se v něm zamýšlí nad tím, co dělá muže mužem a ženu ženou, uvažuje o rozdílech mezi pohlavími i o lásce a partnerství. Krátká ironická představení Nedělej Zagorku a Emoňásci zahraje divadelní společnost Výhodná kráva a přestávky mezi jednotlivými kusy oživí Kratochvílný automat, který zájemcům na přání přehraje jakýkoli vybraný film či seriál. Celodenní festival završí večer koncert herce Martina Písaříka a jeho kapely Akustik.

V pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha bude biskup a probošt Metropolitní kapituly Václav Malý slavit 17. listopadu od 10 hodin mši svatou u příležitosti připomínky dvaceti let svobody v naší zemi. Liturgického čtení se ujme herec Jan Potměšil.

Nenechte si v úterý ujít v brněnském Centru experimentálního divadla jedinečnou akci - Divadlo Husa na provázku poprvé v jeden den uvede všechny díly trilogie Perverze v Čechách. Jsou to představení Lásky jedné plavovlásky, Cirkus Havel a České moře. Zároveň začne druhý ročník Sametového festivalu.

Na Moravském náměstí v Brně se sejde v úterý v 15.15 vzpomínkové shromáždění k 17. listopadu. Součástí bude zásah příslušníků veřejné bezpečnosti, zpěv písní z dnů sametové revoluce, skandování hesel a účastníci dostanou trikolóru. V 17 hodin se vydají studenti od Filozofické fakulty Masarykovy univerzity na pochod k výročí společenských změn v roce 1989.

V Kroměříži v chrámu sv. Mořice se v úterý můžete od 17 hodin zúčastnit mše svaté a od 18.00 začíná setkání s pamětníky v Klubu Starý pivovar, které doplní písničky Karla Kryla a Jaroslava Hutky v podání písničkářky Evy Henychové.

Oslavte 17. listopad během! Vydejte se na dvacetihodinový běžecký maraton, který vypukne v pondělí 16. listopadu v 18 hodin na začátku ulice Ruská ve Františkových Lázních naproti lázeňskému domu Windsor a skončí v úterý 17. listopadu. Každý kilometr, který uběhnete, bude znamenat jednu korunu pro konto Centra Paraple.

V Brandýse nad Labem v úterý v 15 hodin začíná happening Rekonstrukce zásahu na Národní třídě v Praze, který se koná jako vyvrcholení kulturně recesistické vzpomínkové akce Sametový festival 2009. Zúčastní se doboví příslušníci VB, demonstranti a obrněný transportér VB.

V Cerhenicích na Kolínsku můžete v úterý od 14 hodin navštívit Staročeské hody, které se konají u příležitosti oslav 20. výročí Sametové revoluce. V programu vystoupí skupina Walda revival band.

Beseda s pamětníky k výročí sametové revoluce spojená s promítáním dobových dokumentů a fotografií je nachystána na úterý od 18 hodin v Městském muzeu v Čelákovicích u Prahy.

Oslavy 20. výročí sametové revoluce začínají v Českých Budějovicích v úterý v 16 hodin vernisáží fotografií v radniční síni. V 17.00 vypukne koncert na náměstí. Sklonek totality připomene také recesistická akce Už? na dvoře domu U Beránka. A v katedrále sv. Mikuláše začíná v 17.00 vzpomínková bohoslužba za někdejšího vicepremiéra Josefa Luxe.

V Plzni je na úterý připraven celodenní program oslav k dvacetiletému výročí pádu komunismu, jeho součástí bude kulturní program nebo laserová show. Část města se vrátí o 20 let zpátky.

V Klicperově divadle v Hradci Králové si v úterý můžete od 19 hodin vyslechnout koncert zpěvačky Marty Kubišové k 20. výročí svobodného života ve svobodné zemi.

Také v Pardubicích se bude vzpomínat na události 17. listopadu roku 1989. Na náměstí Republiky je od 17 hodin bude programem provádět jeden z protagonistů listopadových událostí v Pardubicích, herec Vladimír Čech. Na události roku 1989 zavzpomínají další přímí účastníci, připomene je i projekce dobových fotografií.

Z Masarykova náměstí v Jihlavě v úterý vyjde v 18 hodin sametový průvod s lampiony. Na připomínku událostí v roce 1989 vyjde od kašny ke kostelu sv. Jakuba a po hradebním parkánu kolem historického centra k bráně Matky Boží.

V Ústí nad Labem je v úterý od 16.15 připravena na Mírovém náměstí recesistická a vzpomínková akce pořádaná městem k připomenutí událostí před 20 lety.

Letos v prosinci uplyne 20 let od okamžiku, kdy v Zadní Třebani na Berounsku začaly vycházet tištěné Naše noviny. A vy si toto výročí můžete připomenout v úterý od 16 hodin v kině Řevnice. V programu vystoupí například písničkář Josef Klíma z Dobřichovic, kytarista Jan-Matěj Rak z Radotína, dixielandová skupina Tango band z Klánovic, skupina historického šermu Alotrium z Černošic nebo poberounská hudební skupina Třehusk. Součástí programu je výstava fotografií, plakátů a dalších dokumentů. Vstup je zdarma.

VÝSTAVY:

Národní muzeum v úterý otevře v objektu někdejšího Federálního shromáždění a pozdějšího sídla Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) výstavu s názvem Be Free. Její exponáty přiblíží atmosféru a život v Československu v 50. až 80. letech minulého století.

Těžko uvěřitelné množství záznamů, které o lidech v Československu vytvářela někdejší Státní bezpečnost, přibližuje výstava v Centru současného umění DOX. Připravil ji jeho ředitel Leoš Válka. V ještě nezrekonstruovaných částech DOX jsou vysoké stěny odshora až dolů polepené archy se jmény lidí. Archů je 6485 a jména v nich obsažená tvoří jen pět procent z více než 777 tisíc osob, k nimž StB záznamy vedla. Monumentální instalace nazvaná Evidence zájmových osob StB bude v centru DOX do konce února. Vychází z počítačových databází StB o evidenci zájmových osob. Zveřejněné záznamy u velké části neříkají nic o tom, na jaké straně daná osoba stála - zda se jednalo o člověka, kterého považoval režim za svého nepřítele, nebo zda šlo o spolupracovníka StB. Instalace je komentářem k možnostem administrativního systému, který umožnil centrální evidenci a sledování téměř deseti procent populace.

Galerie hlavního města Prahy připravila novou stálou expozici, kterou otevře 17. listopadu. Jmenuje se Po sametu a v domě U Zlatého prstenu představí současné české umění s přesahy do minulosti. Na dílech více 60 autorů ukazuje v kurátorském výběru různé postupy, trendy a výrazy současného českého výtvarného umění. Expozice bude přístupná od 17. listopadu, první den bude přístupná zdarma. Název sice odkazuje k významnému politickému zlomu, její pojetí však odráží zejména proměnlivou přítomnost. Výstavu připravili kurátoři Karel Srp a Sandra Baborovská, vybrali do ní díla 64 žijících autorů, jedinou zastoupenou zesnulou umělkyní je Květa Válová. Expozice je rozdělena do 14 oddílů, které korespondují s členitým prostorem historického objektu.

Rukavice z pozůstalosti Jana Palacha nebo modrý svetr Václava Havla s odznakem Občanského fóra patří mezi exponáty výstavy Cesta z okovů, kterou od pondělí najdete v sídle Senátu. Určitý protipól těchto artefaktů pak tvoří vězeňský stejnokroj, uniformy komunistické policie včetně obušku, střelných zbraní, pout nebo odposlouchávacího zařízení někdejší Státní bezpečnosti. Výstava i za pomoci písemných dokumentů a fotografií má evokovat dobu v Československu před 20 lety, která skončila pádem totalitního režimu. Část expozice bude přístupná denně až do 10. prosince v senátní výstavní síni, část o víkendech v historických prostorách Valdštejnského paláce.

Muzeum Kroměřížska otevřelo výstavu předního českého fotografa Jindřicha Štreita, konanou ke 20. výročí sametové revoluce. Dosud nevystavované a nepublikované fotografie přibližují život v Československé socialistické republice v letech 1967 až 1989. Vznikaly převážně v době takzvané normalizace, která byla ve skutečnosti něčím abnormálním, proto spisovatel Ludvík Vaculík vymyslel výstavě název (AB)normalizace.

Dvacet let svobody a demokracie si dnes Olomoučané připomenou slavnostním koncertem Smetanovy Mé vlasti. Cyklus šesti symfonických básní zahraje Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou Petra Vronského. Koncert se uskuteční dvakrát - v 10 hodin dopoledne a ve 20 hodin večer v Redutě.

Na život před rokem 1989 si můžete zavzpomínat ve Středisku volného času Fokus v Novém Jičíně. Na výstavě nazvané Jak se žilo před revolucí si zájemci mohou prohlédnout například dobové plakáty, noviny a předměty denní potřeby. Výstava je součástí novojičínských akcí připomínajících nadcházející 20. výročí takzvané sametové revoluce. Na retro výstavu láká návštěvníky také jeden ze symbolů socialismu - stále provozuschopný automobil Škoda 1000 MB, známý pod lidovým názvem embéčko.

Amerického spisovatele Edgara Allana Poea, jednoho ze zakladatelů detektivního a hororového žánru, připomíná nová výstava v Mendelově muzeu v Brně. Kurátoři ji připravili především kvůli letošnímu 200. výročí autorova narození. Velkou část výstavy tvoří umělecká díla inspirovaná Poeovou tvorbou. Zajímavostí je nový, dosud nepublikovaný překlad slavné básně Havran.

V zámku ve Slavkově u Brna mohou jeho návštěvníci obdivovat umění krajkářek. Je v něm vystavena kolekce 30 paličkovaných betlémů. Doplněna je o četné dečky, přehozy, ubrusy a šperky, které krajky zkrášlují. Betlémy pocházejí z Valašskomeziříčska, Přerovska a především z Mohelnice. Tamní krajkářky jsou svými výrobky vyhlášené. Loni získaly zápis v knize rekordů poté, co v Mohelnici na jednom místě shromáždily nejvíce vyšívaných, paličkovaných, háčkovaných, pletených, drhaných nebo šitých krajkových betlémů a madon s jezulátkem. Daly jich dohromady celkem 155.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové otevřelo výstavu nazvanou Zvonařství. Expozice, která přibližuje unikátní kampanologickou sbírku muzea, bude přístupná až do 26. září 2010. Kampanologická sbírka hradeckého muzea obsahuje přes 1100 kusů sbírkových předmětů, které dokumentují zvonařství ve východních Čechách od 15. do počátku 20. století. Na výstavě je zhruba 500 kusů ze sbírky. Převážně se jedná o sádrové kopie zvonů a jejich částí, které byly rekvírovány v průběhu 1. světové války na území východních Čech. Tím, že originály zvonů již neexistují, má dnes sbírka nenahraditelnou historickou hodnotu.

Bankovky, šajny, bankocetle, tak se jmenuje výstava, která začala v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Jak název napovídá, lidé na ní uvidí papírová platidla, která obíhala na našem území od svého zavedení v polovině 18. století až do konce éry socialismu. K zajímavostem patří třeba stomiliardová bankovka nebo poukázky, které vydávali legionáři na Sibiři, ale také kasařské náčiní. Bankovkou s největší nominální hodnotou je na výstavě 100 miliard marek. Je to bankovka z roku 1923, kdy Evropou proběhla obrovská vlna inflace, která se ovšem Čech v takové míře nedotkla, díky zásahu prvorepublikového ministra financí Rašína.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio