Vlasta Chramostová

16. listopad 2009

V pondělí dopoledne byla hostem Daniely Karafiátové herečka Vlasta Chramostová, která se rozhodla pomalu uzavřít hereckou kariéru. Za jeden z aktů rozloučení můžeme považovat nově nazkoušené literárně-hudební pásmo Tobě a nám, Anežko Česká. "Odejít včas je věc inteligence," tvrdí. V úterý 17. listopadu bude hostem zpěvačka Marta Kubišová.

"Svůj čas jsem prošvihla," dodává. "Náš šéf je na nás ale hodný. Sedm mladých kolegyň je buď v jiném stavu nebo na mateřské dovolené, a tak je rád, že alespoň já neotěhotním a Babičku odehraji," popisuje s úsměvem.

Anežka Česká je pro ni důležitou osobností historie. "I ti, co jsou bez konfese, by měli příběh Anežky ctít," domnívá se. Dnes by bylo prý nepředstavitelné, aby se celebrita odmítla stát manželkou anglického krále jen proto, aby pomáhala druhým a žila v chudobě.

Vlasta Chramostová se neubránila ani vzpomínkám na 17. listopad 1989. Dvacáté výročí sametové revoluce i své narozeniny oslaví scénickým čtením dopisů politických vězňů Píšu z pekla. "Přišlo mi, že jsem v době disentu věděla hodně věcí, ale z korespondence jsem se dozvěděla mnohem víc," přiznává.

Podle svých slov se nechala strhnout atmosférou 60. let. "Vzniklo divadlo Semafor, Činoherní klub, časopisy a v nadšení jsem přehlížela politické události. Teprve nyní zjišťují, co se v 60. letech odehrávalo," popisuje své dojmy. "V roce 1968 měli lidé pocit viny a žili také v iluzi. Lidem v mém věku však všechno došlo a následovalo období disentu," vysvětluje.

Revoluci prožívala napůl v nemocnici, kam docházela na injekce. "V nemocnici mě ale nikdo neudržel," vzpomíná. "Docházela jsem na injekci, ale poté jsem ihned utíkala na Václavské náměstí."

"Lidé mají pocit, že vlastně není, co slavit," podotýká. Myslí si však, že konečnou bilanci by společnost měla nechat na potomcích, protože teprve nová generace se opře o fakta. Důležité je uvědomit si, že svoboda neznamená nevázanost, ale odpovědnost.

Jak Vlasta Chramostová vzpomíná na zesnulého režiséra Otomara Krejču? Líbí se jí spolupráce s mladými herci? A je pro nás stále svoboda břímě, se kterým neumíme nakládat? I na tyto otázky odpověděla ve vysílání Hosta Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru s Vlastou Chramostovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio