Výročí 17. listopadu mělo několik podob

21. září 2010

Česko si 17. listopadu připomnělo dvacet let od pádu komunismu. Brutální zásah policie na Národní třídě proti studentům, kteří si pochodem připomínali smrt Jana Opletala v r. 1939 a požadovali uvolnění poměrů nastartoval období společenských změn. Nejen tyto události jsme si připomněli během úterního vysílání.

Střízlivý pohled na události 17. listopadu 1989 nabídne jeden z nejvýraznějších českých politických komentátorů a kulturních publicistů Ondřej Štindl. Zkušený novinář a rozhlasový spíkr, kterého revoluce zastihla jako studenta Pedagogické fakulty UK, rozhodně netrpí přílišným sentimentem a zároveň odmítá tehdejší události jakkoli marginalizovat.

Moimír Papalescu je hráč na mnoha frontách a svojí elektronickou ruletu rozehrál ještě za komunismu. Jak se mu fungovalo před rokem 1989, jak prožil revoluční roky na hradeckém Rockfestu a jaký má názor na porevoluční vývoj naší společnosti se vyptával hudební redaktor Pavel Zelinka.

Na svoje zážitky ze sametového listopadu 1989 vzpomínal i Stanislav Penc, celoživotní aktivista, tehdejší disident, pozdější politik a také ekozemědělec. Robert Candra se ho ptal, jak prožil den, kterým začalo veřejné odpočítávání poslední etapy komunistické diktatury v Československu.

Poslechněte si, jak se dívá na naši politickou scénu novinářka New York Times Dinah Spritzer, která žije už od roku 2001 v Praze.

Také hodnotí práva žen v České republice.

Na začátku osmdesátých let byla Eva Kantůrková vězněna a po revoluci se aktivně podílela na vzniku Občanského fóra, do roku 1992 byla poslankyní České národní rady... Mluvili jsme tedy nejenom o Sametové revoluci, ale také o Chartě 77, deseti měsících vězení, roli literatury ve společnosti, trezorovém filmu Smuteční slavnost.

Politických komentářů na téma výročí takzvané Sametové je všude spousta, rozhovor s bývalým seniorem Křesťanských společenství a současným šéfredaktorem Konzervativních listů Danem Drápalem však přinese pohled na velké téma českých moderních dějin z duchovní perspektivy. Jak spolu souvisí politická svoboda a rozvoj spirituality? Nebyl to právě útlak, který zpevňoval a utvrzoval vnitřní přesvědčení mnoha lidí? Je dnes těžší věřit Bohu než za komunismu? Nebo je to pouze výmluva těch, kteří prožívají strach z otevřeného prostoru názorů a náboženských směrů? Rozhovor k 17. listopadu vedl Petr Wagner.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio