Marta Kubišová

17. listopad 2009

Kdo by neznal dnes již legendární píseň Modlitba pro Martu, která zazněla během revolučních dnů roku 1989. Hostem dopoledního vysílání Radiožurnálu proto byla zpěvačka Marta Kubišová. "Takový comeback žádná zpěvačka asi neměla," uznává. Co se jí honilo hlavou, když vystoupila na balkonu Melantrichu? Ve středu 18. listopadu bude hostem Šimon Pánek, představitel studentského hnutí během sametové revoluce, spoluzakladatel a ředitel obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni.

"Když jsem začala zpívat, přemýšlela jsem, jestli se mám držet ozvěny, nebo svého hlasu," říká věcně. "Pak jsem se ale úplně složila," dodává.

O vystoupení se dozvěděla až odpoledne. "Přišel pro mě Ondřej Vetchý a řekl, že mě má doprovodit. Myslela jsem, že jdeme na Václavské náměstí pod sochu svatého Václava. Navíc mě maminka ještě varovala, že jsou okolo Prahy rozestavené milice," vzpomíná Marta Kubišová.

Revoluční dny si prý nepředstavovala nijak. "Shromáždění lidí jsem brala jako pietu za Jana Opletala. Předpokládala jsem, že si dá režim pozor, ale on si nedal," vysvětluje s tím, že nakonec nebylo místo na jakoukoliv shovívavost.

"Jen naši rodiče a prarodiče věděli, jak vypadá život v demokracii. Byla jsem zvědavá, jak si naše zem povede. Dnes si říkám, že jsme mladá demokracie a myslím, že změna potrvá ještě jednu dvě generace," podotýká.

Marta Kubišová je kamarádka Václava Havla, ale o politice se příliš nebaví. "Václav Havel byl pod palbou několikrát. Veřejnost mu vytýkala i věci a události, na které neměl vliv. On sám měl pocit, že změn je třeba víc a že vše trvá příliš dlouho," osvětluje. Podle ní však chce všechno svůj čas a zbrklá rozhodnutí nepřináší nic dobrého.

Politickou kariéru však Marta Kubišová rezolutně odmítá. Na politiku by prý neměla nervy ani věk. Uvědomuje si totiž rozdíl mezi občanským sdružením a politikou. "S tvorbou režimu tehdy nikdo neměl zkušenosti. První českoslovenští poslanci tápali a nevěděli, která bije," vysvětluje.

Marta Kubišová zavzpomínala i na předávání medailí v den výročí vzniku Československé republiky. Před lety obdržela medaili od Václava Havla a cítila se prý trochu nepatřičně, když vedle ní seděli lidé, kteří strávili roky ve vězení. "Umělci a sportovci by měli být dekorováni jinde a při jiné příležitosti," domnívá se.

Poslechnete-li si záznam celého rozhovoru, dozvíte se, jak Marta Kubišová okomentovala spor s Helenou Vondráčkovou, co se o ní píše v japonských učebnicích a jak vzpomíná na nahrávání písně Hey Jude.

Záznam celého rozhovoru s Martou Kubišovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio