Tak dlouho z nás dělali ucho, až jsme se utrhli

18. listopad 2009

"Tak dlouho z nás dělali ucho, až jsme se utrhli." I takový nápis bylo možné vidět v ulicích Prahy před dvaceti lety. Jaký byl v metropoli 18. listopad roku 1989, už připomene další díl seriálu Adriany Krobové.

Václavské náměstí, Realistické divadlo Zdeňka Nejedlého nebo studentské divadlo Disk - to jsou jen některá místa, která patří k 18. listopadu roku 1989. Zatímco studenti spojovali své síly s divadelníky, oficiální místa chtěla celou událost zamlčet. Ovšem už brzy se měla přesvědčit - kam až sahá moc bezmocných. Jaký byl tento den v pražských ulicích už připomíná Jiří Suk z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky.

Noviny ze 17. a 18. listopadu 1989

Takovou zprávu přinesla agentura Reuters s odvoláním na Východoevropskou informační agenturu. Zahraničí ji poskytl Petr Uhl, který tak potvrdil výpovědi Drahomíry Dražské. Právě ona měla na vlastní oči vidět smrt Martina Šmída - jak ostatně vypovídá také záznam z Archivu bezpečnostních složek, který vám nabídneme v rámci Večera s Reginou 24. listopadu po osmé hodině večer.

K 18. listopadu roku 1989 ovšem musíme s historikem Jiřím Sukem dodat ještě jednu věc...

18. listopad v médiích
Svobodná Evropa nadále informovala své posluchače o dění v Praze. Vynechána tak nebyla ani spontánní manifestace občanů v horní polovině Václavského náměstí odpoledne 18. listopadu 1989.

Svobodná Evropa

18. listopad patřil vyjádření řady osobností k událostem předchozího dne. Za všechny připomeňme Miroslava Zikmunda, který nabídl srovnání s dobou před padesáti lety.

Realita oficiálních médií už zněla jinak. Připomenout si můžeme Rozhlasové noviny z 18. listopadu 1989.

Oficiální čísla dnes už hovoří jinak, jak si můžete připomenout také ve včerejším příspěvku.

Spustit audio