Naše heslo - pusťte veslo

22. listopad 2009

"Naše heslo - pusťte veslo!" I tak zněl jeden z transparentů symbolizující události listopadu roku 1989, ke kterým se vracíme v seriálu společně s historikem Jiřím Sukem z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky.

Středu s datem 22. listopadu 1989 můžeme popsat jako den, kdy se rozhodovalo v pyžamu, Prahou se toulaly 4 tisíce milicionářů a Občanské fórum bylo přestěhováno na novou adresu. V divadle Disk došlo k založení Československého koordinačního a informačního stávkového výboru studentů vysokých škol a na Václavském náměstí se odehrála další z demonstrací, ke které se kromě dalších k manifestujícím připojili také někteří pracovníci Československého rozhlasu.

Manifestující média
Manifestace na Václavském náměstí přitáhla lidi z mnoha profesí, kteří přinášeli informace z různých koutů země i z různých podniků.

Listopad 1989 - Fotoarchiv Jirky Venclíka

V této chvíli si můžeme nabídnout alespoň část vysílání Československého rozhlasu, který 22. listopadu v Rozhlasových novinách nabídl následující zprávy...

Svobodná Evropa pak během dne přidala ještě jednu zprávu:"Pražský rozhlas také oznámil, že u budovy rozhlasu se před třináctou hodinou shromáždili lidé, kteří provolávali různá hesla a asi po půl hodině se rozešli. Jejich shromáždění nebylo ničím rušeno."
Vynechat ovšem nesmíme ani další události, které tento den v pražských ulicích rozehrál.

Svobodná Evropa - logo

První setkání v Laterně Magice
22. listopadu vstupuje Občanské fórum na novou scénu, jak můžeme s Jiřím Sukem z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR také připomenout.

Mezi dalšími, kteří se připojili s prohlášením k aktuálnímu dění, byl také herec Josef Kemr.

Josef Kemr

Dvaadvacátý listopad byl také dnem, kdy se představitelé iniciativy Most pokusili na Úřadu předsednictva vlády v osm hodin večer dojednat s Ladislavem Adamcem další termín jednání.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio