Jakeše do koše

24. listopad 2009

"Soudruzi zarytě sedí na svém korytě, neslyší, nevidí, že se krapet nestydí. P.S. Asi je rmoutí, že se jim to hroutí". Občas se v davu objevilo i delší heslo, které popisovalo atmosféru tehdejších dní. I když jako symbol 24. listopadu bychom mohli zmínit spíše při manifestacích provolávané: "Jakeše do koše". Proč právě to patří k dnešnímu dni nejvíce, už připomene další z dílů listopadového seriálu s historikem Jiřím Sukem z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

24. listopad roku 1989 patřil k dalším velkým přelomům. Tradiční manifestaci a jednání opozice doplnilo totiž důležité mimořádné zasedání ÚV KSČ a do dějin vstoupila tzv. "Vokovická Sorbona". V tomto dni začala pracovat také Nezávislá vyšetřovací komise složená ze zástupců studentů vysokých škol v Praze a Klubu právní podpory. Impulsem byla nedůvěra v objektivní vyšetření událostí 17. listopadu.

Od deseti hodin dopoledne zasedalo také Občanské fórum. Nejprve připravovalo páteční manifestaci a večer byla v Laterně Magice zahájena další z tiskových konferencí.

Listopad 1989 - Fotoarchiv Jirky Venclíka

Jak to bylo v divadlech?
Zastavit se můžeme také u vysílání tehdejšího Československého rozhlasu, kde ve večerních novinách zazněl také rozhovor s Iljou Rackem.... A my se tak můžeme ohlédnout za listopadovým děním ve Vinohradském divadle.

Ochutnávka Večera s Reginou...
Večer s Reginou bude 24. listopadu od 20.00 hodin patřit vzpomínkám na Martina Šmída. Studenta, který měl podle Drahomíry Dražické zemřít na následky zásahu policie 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Archiv bezpečnostních složek v letošním roce poskytl Českému rozhlasu nahrávku výpovědi, kde Drahomíra popisuje Martina a dokonce vzpomíná jak si jako děti hrály... Jak se taková situace dostala ven? Proč jí tolik lidí uvěřilo? I o tom bude první hodina, kde nabídneme také výpověď zasahujícího policisty.

Věnovat se budeme také další části povídání s historikem Jiřím Sukem z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky. Tentokrát si představíme další téma, kterému se věnuje. Téma antikomunismu...

Už několik let jsou často slyšet zvolání, že Václav Havel měl zakázat komunistickou stranu. Z dnešního pohledu měla být okamžitě postavena mimo zákon a znemožněno její další působení. Ovšem atmosféra roku 1989 vypadala přeci jen jinak...

Vynechat nemůžeme ani pohled historika na stále se množící extrémy v české společnosti...

Neonacisté

Historie se prý ráda opakuje...
Jedno dávné přísloví říká: "Kdo nezná svou minulost - nemá budoucnost". Často je připomínáno opakování historie a možnost vyvarovat se mnoha už ověřených chyb. Jak se tedy bude česká společnost vyvíjet dál?

Jiří Suk už v roce 2003 nabídl přednášku Antikomunismus před revolucí, během ní a po ní, kde se ale dnes dají najít k tématu informace? Rozhodně je nenajdete připravené na stříbrném podnose...

Labyrintem revoluce

Vysíláme správné signály?
Mnozí si pamatují věčnou šeď dní... vše zapasované do průměru. Pro mnohé je ovšem komunismus už jen slůvkem na papíře a zdaleka už nejde o děti. Je vůbec možné předat jim prožité zkušenosti?

Během dvaceti let prošla společnost proměnou. S pádem opony jakoby padlo také slovo a jeho síla. Slovo využívající dříve mnohoznačnosti se zdánlivě zjednodušilo...

Listopad 1989 - Fotoarchiv Jirky Venclíka

Možná ne nadarmo se říká: "Olivy vydávají olej jen když jsou drceny..." ale na druhou stranu: "...nic se nesmí přehánět".

autor: Adriana Krobová
Spustit audio