Paříž - hnízdo špiónů

28. říjen 2009

Ve Francii vyšla v těchto dnech zajímavá kniha o činnosti tajných služeb na území francouzské metropole. Při této příležitosti zorganizovalo nakladatelství procházku po místech, která jsou spojena s nejznámějšími špionážními akcemi a aktivitami tajných služeb. Zajímala nás činnost naší STB.

Ve Francii vyšla v těchto dnech zajímavá kniha o činnosti tajných služeb na území francouzské metropole. Při této příležitosti zorganizovalo nakladatelství procházku po místech, která jsou spojena s nejznámějšími špionážními akcemi a aktivitami tajných služeb. Zajímala nás činnost naší STB.

"Autor žije v Bretani, proto bylo obtížné zorganizovat s ním nějakou sérii besed. Ale řekli jsme si, že by mohl veřejnosti ukázat místa, kde se udály důležité momenty, kde došlo k atentátům, kde bydleli různí agenti a podobně. Zároveň jsme zorganizovali projekci filmů v Les Halles na téma špionáž a tajné služby. Lidi to moc zajímá. Ostatně zajímá je všechno, co má příchuť tajemna, mystiky, tajných akcí. Není to jen věc minulosti. Myslím, že i v současnosti operuje v Paříži celá řada agentů," říká zaměstnankyně nakladatelství Parigramm.

Ještě před tím, než jsme vyrazili na obchůzku, jsem si knihu zběžně prohlédl a hle! Celá stránka je věnována aktivitám naší StB. Zmiňován je především náš zastupitelský úřad v ulici Charles Floquet nedaleko Eiffelovky a také redakce časopisu Svědectví. Počkal jsem si tedy na vhodnou chvíli a během jednoho z přesunů jsem se Rogera Faligota zeptal, co ví o našich tajných službách. Ve své knize si všímá zejména dvou momentů, a to role StB před 68., tedy v období studené války a její spolupráce se sověty, a potom po roce 68, kdy StB sledovala činnost časopisu Svědectví a také ty, kteří emigrovali. Zmiňuje například Jiřího Pelikána.

"V tomto směru jsem našli dost materiálů. Navíc jsem byl v Praze, setkal jsem se s člověkem, který v oblasti tajných služeb pracoval, a získal jsem tak dost informací. Mimochodem, moje kniha Bazén o činnosti francouzské tajné služby v letech 1944-84 vyšla i u vás," dodává Roger Faligot a trochu se diví, že kniha vyšla ještě za vlády komunistů, neboť se v ní píše o citlivých tématech - třeba i smrti Jana Masaryka.

Procházíme se po latinské čtvrti, ale chodíme spíše po místech, kde řádila komanda Mossadu a palestinských tajných služeb. V jednu chvíli jsme u Sorbonny - velmi důležitém místě, neboť tajné služby rekrutovaly do svých řad hodně studentů. Kdybychom pokračovali k Seině a zahnuli doleva, dostaneme se až k ulici Pont de Lodi. Právě tam byla redakce Svědectví napíchnutá odposlouchávacím zařízením StB. "Vaše služby pracovaly podobně jako Stasi. Zaměřovaly se na odposlouchávání, šly hodně po lidech, kteří ovlivňovali disidenty v Čechách. Ale snažili se i rekrutovat pod různými sliby," tvrdí Faligot.

Zatímco s ním mluvím, poslouchá nás další člověk, který se hned vmísí do debaty. Vypráví, jak vozil do Československa zásilky s literaturou. "Měl jsem adresy a pokaždé, když jsem jel do Československa, tak jsem je distribuoval. Byl jsem součástí Amnesty International," vysvětluje. Jak se doba mění. Podle autora knihy budou tajné služby existovat vždy. Jen se podle vývoje budou měnit spojenectví. "Teď například, pokud vím, vaše a francouzské tajné služby celkem spolupracují. Třeba jen v rozkrývání aktivit, jaké na vašem území vyvíjejí agenti ruské KGB," dodává Roger Faligot. Podle toho, co ví, bych si troufal tvrdit, že sám musel být zřejmě také špionem.

autor: jšm
Spustit audio