20. listopadu 1989: Vysílání stanice Praha

21. září 2010

Další sice nekvalitní, ale zajímavý záznam, tentokrát z vysílání rozhlasové stanice Praha Československého rozhlasu z 20. listopadu 1989. Předkládáme opět jeho přepis.

Vysíláme půlnoční zprávy. Předsednictvo ústředního výboru Komunistické strany Československa se na dnešním zasedání zabývalo politickou situací v zemi. Projednalo stanovisko základních organizací strany, pracovních kolektivů, orgánů a organizací Národní fronty, která vyjadřuje znepokojení nad vypjatou situací posledních dnů zejména v Praze, odmítají (...) protestů stávkám studentů vysokých a středních škol, stejně tak jako neuvážená rozhodnutí některých divadel narušit svou každodenní práci.

Praktická řešení

Předsednictvo ústředního výboru strany podpořilo společnou zprávu o jednáních federální a obou republikových vlád k událostem kolem 17. listopadu letošního roku v Praze. Projednalo praktická opatření spojená se zajištění pořádku a klidu, stejně jako další naléhavé otázky. Předsednictvo ústředního výboru komunistické strany Československa se obrací na veřejnost, studenty, učitele, vychovatele, školské pracovníky, na rodiče, aby udělali vše pro okamžité obnovení výuky na školách.

Informace o stávce na Václavském náměstí

(...) demonstrace na Václavském náměstí a průvodu v centru Prahy se zúčastnilo přibližně 150 tisíc osob, převážně studentů a mladých lidí, shromáždění protestovalo proti zákroku pořádkových sil vůči účastníkům pražského studentského průvodu v pátek 17. listopadu a požadovali zásadní politické reformy. Po dvaadvacáté hodině byl v hlavním městě klid. Podle sdělení městské správy Veřejné bezpečnosti po celou dobu demonstrace a průvodu pořádkové jednotky nezasáhly. Podobná shromáždění byla také v některých dalších městech naší republiky.

Situace ve světě

Rumunsko. V Bukurešti začal 14. sjezd Rumunské komunistické strany. Hlavní stranický představitel Nicolae Ceausescu nyní označil výsledky Rumunska k dosažení po druhé světové válce za velmi pozitivní. Řekl, že se vyskytly chyby, ale strana vždy našla tolik sil, aby nalezla správnou cestu. Švýcarsko. Jak zmínili v přípravě smlouvy padesáti procentní snížení stavu strategických útočných zbraní, udělala sovětská a americká strana v Ženevě další významný pokrok. Oznámil to sovětský mluvčí Vadim Perfiljev. Německá demokratická republika. Nejvyšší představil země Egon Krenz prohlásil, že vedení Jednotné socialistické strany Německa neobstálo ve zkoušce moci, neznamená to však podle něj, že by se členové strany, kteří vedení důvěřovali, měli stáhnout. Krenz také vyloučil, že prosinci už nebude zvolen do nejvyšší stranické funkce. Sovětský svaz. Nejvyšší předseda vlády schválil opatření ke stabilizaci spotřebitelského trhu a zintenzivnění státní kontroly cen. Dokument obsahuje i mimořádně tvrdá neekonomická opatření, jeho cílem je zmírnit sílící znepokojení lidí nad poklesem životní úrovně.

Spustit audio