2. etapa: Josef Macháček odstoupil z rallye Dakar

31. prosinec 2012

Po včerejší zahajovací etapě s krátkou rychlostní zkouškou dnes na závodníky čekala mnohem větší porce měřených kilometrů. Náročnost nejtěžší maratónské rallye na světě se projevila už v první etapě, která si vyžádala odstoupení několika závodních strojů a bohužel i jeden lidský život.

Na start druhé etapy se už nepostaví argentinský motorkář Jorge Boero, který po těžkém pádu na 55. kilometru rychlostní zkoušky utrpěl tak vážná zranění, že ani rychlý přílet zdravotníků na místo nehody jeho život nezachránil.

Dva vozy nedokončily včerejší etapu kvůli technickým problémům, takže na start druhé etapy se postavilo celkem 461 strojů. Trasa vedla mezi městy Santa Rosa de la Pampa a San Rafael. Měřila 777, respektive 782 kilometrů – pro motorky a ostatní kategorie byly vytyčeny dvě trasy. Motorkáři jeli na čas 290 kilometrů, ostatní jezdci a piloti měli speciál o pět kilometrů delší.

Motorky

V kategorii motorek bude asi nejzajímavější sledovat souboj dvou trojnásobných vítězů kategorie motorek na rallye Dakar – Marca Comy a jeho týmového kolegy Cyrila Desprese z KTM. V popředí je zatím katalánský jezdec Marc Coma, který po včerejším druhém místě už dnešní etapu vyhrál. Druhý dojel právě Francouz Despres se ztrátou –1:18 a napravil svoje včerejší zaváhání v podobě 13. místa. Celkově je však zatím třetí s téměř tříminutovým mankem.

Obhájce vítězství v kategorii motorek Marc Coma

Druhé průběžné místo drží chilský jezdec Francesco Lopez s aprilií, který dnes dojel čtvrtý. Čtvrtý je Polák Przygonski, šestý Francouz Casteu, osmý Nor Ullevalseter, desátý Španěl Viladoms, dvanáctý Portugalec Rodrigues a třináctý jeho krajan Faria. 18. příčka patří slovenskému jezdci Štefanovi Svitkovi na KTM, jeho krajan Ivan Jakeš je na 37. místě.

Jan Veselý z Czech Dakar týmu dojel se svojí yamahou druhou etapu až na 98. místě se ztrátou jedné a tři čtvrtě hodiny. Podle zpráv z jeho týmu technika zatím funguje skvěle, ale bohužel ho zradila špatná kvalita paliva, které natankoval těsně před startem měřeného úseku. Motorka nejela a několikrát musel zastavovat a rozebírat karburátor.

Čtyřkolky

Kategorii čtyřkolek letos provázejí podivné události. Před startem závodu totiž argentinští jezdci podali protest proti sedmi evropským strojům, které se prý příliš odlišují od sériových modelů, a těm proto nebyl povolen start do závodu. Paradoxem však je, že pro maratónský typ soutěže, jakým rallye Dakar je, jsou úpravy stroje nutné, aby obrovskou porci kilometrů vůbec zvládl, takže i Argentinci mají svoje čtyřkolky odlišné od sériových modelů.

I s takovým vozítkem se dá postavit na start rallye Dakar

Mezi nařknutými jezdci je i náš Josef Macháček, pětinásobný vítěz rallye Dakar v kategorii čtyřkolek, a další zkušení jezdci, takže to zavání jistou pořadatelskou „malou domů“ jihoamerickým jezdcům. Teď mají totiž domácí favorité, bratři Patronelliovi, velmi usnadněnou cestu za vítězstvím.

Pořadatelé navrhli, že vytvoří zvláštní kategorii pro „nadmíru“ upravené stroje, ale to jezdci odmítli a podali proti rozhodnutí jury protest. Po první etapě, kterou tak odjeli všichni čtyřkolkáři, padl verdikt: stroje Christopha Declercka a Antoina Leconteho odpovídají předpisům soutěže a byl jim povolen start mezi ostatními čtyřkolkami. Po dojezdu do cíle druhé etapy však Josef Macháček obdržel oficiální prohlášení pořadatelů, které definitivně zamítlo jeho protest. Macháček proto ze soutěže odstupuje.

Další z postižených jezdců Lukasz Laskawiec a Rafael Sonik z Polska v závodu pokračují – Laskawiec je mladý a sbírá zkušenosti, Sonik věří týmu svých právníků, že s jeho protestem proti rozhodnutí pořadatelů nakonec uspějí.

Přestože dnes zvládl projet etapu nejrychleji právě talentovaný mladý polský jezdec Laskawiec, historické druhé prvenství na rallye Dakar pro Uruguay získal Sergio La Fuente. Druhý Argentinec Alejandro Patronelli zvládl rychlostní zkoušku o více než čtyři minuty pomaleji. Na dalších třech místech dojeli také domácí jezdci v pořadí Maffei, M. Patronelli a Bonetto. Francouz Declerck skončil šestý. Stejné pořadí je i v průběžných výsledcích.

Auta

Boj o vedoucí příčky se rozhořel mezi vozy značky Mini továrního týmu X-Raid a hummery z amerického týmu bouřliváka Robbyho Gordona. Po včerejších problémech s olejem v hummeru Katařana Al-Attiyaha, obhájce loňského prvenství a týmového kolegy Robbyho Gordona, dnes auto zřejmě fungovalo na sto procent, což potvrzuje i první místo v druhé rychlostní zkoušce. Druhý dojel Peterhansel s vozem Mini se ztrátou necelé minuty.

Může i tento velmi civilně vypadající Jeep zvládnout dakarské nástrahy?

Pomyslnou bronzovou medaili získal Američan Robby Gordon s hummerem, kterému dali pořadatelé omylem roadbook pro motorkáře s trochu jinou trasou. Na trati ho navíc zbrzdil defekt kola, takže ztratil –2:42. Čtvrté a páté místo obsadily vozy Mini v pořadí Holowczyc, Roma a šestý De Villiers s Toyotou Hilux.

Na celkové první místo se posunul Francouz Peterhansel, druhý je Američan Gordon a třetí Polák Holowczyc. Mezi dva vozy Mini All 4Racing se tak vklínil jeden Hummer H3. Al-Attiyah je zatím šestý, protože musí dohánět desetiminutovou ztrátu po včerejších technických problémech.

Kamióny

Vítězem druhé rychlostní zkoušky je Nizozemec De Rooy, který jede s atypickým speciálem Iveco Powerstar přezdívaným torpédo. Na druhém místě se už vyhřívá kamaz ruského pilota Nikolaeva, třetí je další Nizozemec Stacey s Ivecem Trakker Evolution II. Čtvrtý dojel mladík Ayrat Mardeev, jeho otec Ilgizar devátý.

Zelená Tatra Martina Kolomého

Posádka Aleš Loprais, Michal Ernst, Petr Almáši s novou Tartou Jamal si po včerejším desátém místu polepšila a obsadila pátou příčku. Ztráta je něco málo přes šest minut. Martin Kolomý, David Kilián a René Kilián z Czech Dakar týmu dovezli svoji Tatru T815 na 16. místě se ztrátou 35 minut.

Liazka s posádkou Jaroslav Valtr, David Pabiška, Jan Bervic dojela na 20. místě se ztrátou –1:11:18. Miroslav Zapletal, Tomáš Ouředníček, Petr Zábranský a jejich tatra jsou ještě na trati, protože jedou jako rychlá asistence polského pilota a bývalého skokana na lyžích Adama Malysze, kterému zároveň prodali svoje závodní Mitsubishi Pajero.

Průběžné první místo v kategorii kamiónů patří vítězi dnešní etapy, Gerardovi De Rooyovi s ivecem, druhý je ruský pilot Nikolaev s kamazem (–5:30) a jen o 19 sekund za ním dojel Hans Stacey. Čtvrté a páté místo patří kamazům v pořadí A. Mardeev (–6:09), Ardavichus (–7:20) a šestý je Aleš Loprais se ztrátou 7,5 minuty. Martin Kolomý je 15. s téměř 38minutovým mankem a Jaroslav Valtr se drží na 22. místě se ztrátou 1:42:20.

Popis trasy 3. etapy ze San Rafaelu do San Juanu:
Pohoří And – nedílná součást rallye Dakar 2012, je pro soutěžící velmi náročné. Přejezdy koryt řek, spousta děr a kamenů, kterým se budou muset závodníci vyhýbat v rychlostní zkoušce, dělají tento terén velmi vyčerpávajícím. Odolnost závodních motorů projde opravdovou zkouškou, pokud si piloti nedají pozor. Výška a reliéf trati zdůrazňují krásu zdejší přírody, ve které najdeme snad všechny odstíny červené barvy. Ovšem její náročnost nabídne spíš akrobatické výzvy, při kterých například motorkáři budou muset vyjet do cíle na první rychlostní stupeň.

Santa Rosa de la Pampa – San Rafael (782 km / RZ 295 km)

Motocykly:
1. Coma (Šp./KTM) 3:07:21, 2. Despres (Fr./KTM) –1:18, 3. Barreda (Šp./Husqvarna) –2:33, ...98. Veselý (ČR/Yamaha) –1:47:00.

Průběžné pořadí:
1. Coma 3:40:12, 2. Lopez (Chile/Aprilia) –2:30, 3. Despres –2:52, ...100. Veselý –2:00:19.

Čtyřkolky:
1. La Fuente (Urug./Yamaha) 3:49:56, 2. A. Patronelli –4:08, 3. Maffei (oba Arg./Yamaha) –8:35.

Průběžné pořadí:
1. La Fuente 4:30:09, 2. A. Patronelli –6:34, 3. Maffei –9:42.

Automobily:
1. Al-Attiyah, Cruz (Katar, Šp./Hummer) 2:47:18, 2. Peterhansel, Cottret (Fr./Mini) –54, 3. Gordon, Campbell (USA/Hummer) –2:42.

Průběžné pořadí:
1. Peterhansel, Cottret 3:20:33, 2. Gordon, Campbell –2:28, 3. Holowczyc, Fortin (Pol., Belg./Mini) –2:33.

Kamióny:
1. G. de Rooy (Niz./Iveco) 3:10:00, 2. Nikolaev (Rus./Kamaz) –3:21, 3. Stacey (Niz./Iveco) –4:56, ...5. A. Loprais (ČR/Tatra) –6:07, 16. Kolomý (ČR/Tatra) –35:01, 20. Valtr (ČR/Liaz) –1:11:18, 37. Zapletal (ČR/MAN) –2:44:10, 44. Vrátný (ČR/Tatra) –3:20:29.

Průběžné pořadí:
1. G. de Rooy 3:48:11, 2. Nikolaev –5:30, 3. Stacey –5:49, ...6. A. Loprais –7:38, 17. Kolomý (ČR/Tatra) –37:51, 26. Valtr (ČR/Liaz) –1:42:20, 40. Vrátný (ČR/Tatra) –3:33:40, okolo umístění Zapletalova manu jsou na oficiálních stránkách zřejmě nepřesné informace, protože figuruje na desátém místě.

autor: onj
Spustit audio