5 fíglů na krásné kulaťoučké koblihy odhalil cukrář Josef Maršálek

Příprava koblih už patří do vysoké kuchařské a cukrářské školy. Možná, že se chystáte letos na smažení této masopustní pochoutky. Aby se vám koblihy povedly, musíte dodržet při zpracování těsta pět důležitých kroků.

1. Řídké těsto

Aby byly koblihy kulaťoučké, nadýchané a vláčné potřebujeme opravdu řídké kynuté těsto. Nesmí být tuhé jako například na koláče nebo vánočky.

2. Zpracování lehkou rukou

Aby byly koblihy opravdu kulaté, musí být plněny až po usmažení. Musíme si tedy dopředu rozvážit díly těsta. Většinou nám bude stačit na jednu koblihu 50–60 g těsta. Každý kousek pak na lehce pomoučeném válu dobře zakulatíme. Musíme pracovat jemně, abychom nakynuté těsto neshodili. Kynuté těsto nám svým lehkým protitlakem dá najevo, kdy už na něj tlačíme příliš.

3. Krásné předem

A pamatujeme si zlaté pravidlo: pokud není kobliha krásná před kynutím a smažením, nebude krásná ani po nakynutí nebo usmažení. Proto si dejme záležet, abychom vytvořili krásné koblihy už na začátku.

4. Pomalé smažení

Koblihy smažíme opravdu pomalu. Dobrá kobliha potřebuje 165–170 °C horký olej. Smažíme asi dvě minuty z každé strany.

5. Světlý proužek

Aby se na koblihách utvořil krásný světlý proužek uprostřed, musíte je smažit v dostatečné vrstvě oleje. Nesmí sedět na dně pánve nebo hrnce, ale musí v oleji plavat. Při smažení je také neustále nepřevracíme. Nejdříve osmažíme z jedné strany, pak je otočíme a dosmažíme zespodu. 

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.