Česko prohrálo u evropského soudu další spor o název pomazánkové máslo

Česko opět neuspělo ve sporu o název pomazánkové máslo. Tribunál Soudního dvora EU zamítl žalobu, prostřednictvím které se Česko snažilo zachránit označení „pomazánkové máslo“ jako zaručenou tradiční specialitu. Soudci tak potvrdili původní rozhodnutí Evropské komise, podle níž není možné výrobek nazývat máslem, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomazánkové máslo

Pomazánkové máslo | Foto: Eva Senetová

Název obsahující slovo máslo by podle soudu mátl spotřebitele a narušoval rovné podmínky na jednotném trhu. Běžné máslo musí mít podle evropského nařízení 80 až 90 procent mléčného tuku, pro pomazánkové stačí 31 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu o název pomazánkové máslo mluvil předseda Českomoravského mlékárenského svazu Jiří Kopáček a hlavní analytik think-tanku Evropské hodnoty Jan Kovář

„Základní problém ochrany trhu, který Tribunál akcentoval stejně jako předtím Komise, je zaměnitelnost mezi normálním máslem a pomazánkovým máslem. Rozhodnutí mi přijde jako poměrně logické,“ míní Jan Kovář, hlavní analytik think-tanku Evropské hodnoty.

Česko podobný spor prohrálo už podruhé. Poprvé dal Tribunál za pravdu eurokomisařům před třemi lety. Už tehdy začali výrobci používat název tradiční pomazánkové.

Výjimka jen pro Česko neprošla

Čeští mlékaři upozorňují, že výjimku žádali jen pro tuzemský trh, kde je rozdíl mezi máslem a pomazánkovým máslem mezi lidmi dostatečně známý. Ani tím ale soud nepřesvědčili.

„My jsme výjimku požadovali pouze pro ČR. Komise měla pravdu, protože ten výrobek skutečně není máslem, ale my jsme nikdy nedeklarovali, že to máslo je. Název výrobek získal, když byl v 70. letech vyvinut, a tak se to s ním táhlo. Je pravda, že to odporovalo platné evropské legislativě,“ připouští předseda Českomoravského mlékárenského svazu Jiří Kopáček.

Podle něj se však výrobek pod názvem pomazánkové máslo do jiných členských zemí EU nevyvážel, ale označoval se jako mléčná pomazánka.

Nový cíl - 'tradiční pomazánkové'

„Z naší strany to byl poslední pokus, jak udržet naše tradiční označení. Zarážející na tom je spíše skutečnost, že nám nebyla udělena výjimka na označování tradičního produktu podobně, jak to učinila EU dříve pro jiné země,“ říká Jiří Kopáček.

Pomazánkové máslo není skutečným máslem, ale pomazánkou vyrobenou ze zakysané smetany obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím a dalšími složkami. Obsahuje nejméně 31 % mléčného tuku a 42 % sušiny. Běžné máslo musí mít podle evropského nařízení 80 až 90 % mléčného tuku. V Česku se pomazánkové máslo vyrábí od roku 1977, nově pod názvem tradiční pomazánkové.

„Produkt je skutečně tradiční specialitou, v ČR se vyrábí téměř 40 let podle zcela unikátní receptury. My se v žádném případě nevzdáváme. Vzhledem k tomu, že to nedopadlo s registrací pod názvem pomazánkové máslo, požádáme EU o zápis tohoto výrobku na seznam s jeho novým označením tradiční pomazánkové,“ dodává šéf mlékárenského svazu.

A podobně to vidí i ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. „V tento okamžik se jeví jako jediná možnost požádat o označení znovu, ale změnit název ne na pomazánkové máslo, ale například tradiční pomazánkové.“

Česko se proti rozsudku ještě může odvolat k Soudnímu dvoru EU, tedy nejvyššímu soudu v Evropské unii. Podle diplomatů ale moc šancí nemá.

Ondřej Houska, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme