V dubnu přijelo do Řecka o 90 procent méně migrantů než v březnu

O 90 procent poklesl v dubnu ve srovnání s předchozím měsícem počet migrantů, kteří z Turecka dorazili na řecké ostrovy. Uvedla to agentura Frontex s tím, že k tak dramatickému snížení množství běženců přispěla nejen dohoda mezi EU a Tureckem, ale také přísné kontroly na makedonsko-řecké hranici. Více migrantů než do Řecka v dubnu opět mířilo přes Středozemní moře k italským břehům, i tam se ale v dubnu počty snížily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatím se nenaplnily ani předpovědi, které varovaly před zvýšeným přílivem běženců do Itálie, také tam jich minulý měsíc ubylo

Zatím se nenaplnily ani předpovědi, které varovaly před zvýšeným přílivem běženců do Itálie, také tam jich minulý měsíc ubylo | Zdroj: Reuters

Měsíc po začátku platnosti dohody unie a Turecka tak na řecké ostrovy nově připlulo ani ne 2700 migrantů, nejčastěji ze Sýrie, Pákistánu, Afghánistánu a Iráku.

"Celkový součet lidí za duben je nižší než počty, které jsme v nejvytíženějších měsících loňského roku často viděli připlouvat denně jen na ostrov Lesbos," poznamenal šéf Frontexu Fabrice Leggeri.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet migrantů, kteří dorazili na řecké ostrovy, se v dubnu radikálně snížil. O tématu mluví Jan Kovář, výzkumný pracovník ÚMV

Podle březnové dohody mezi osmadvacítkou a Ankarou by ale měli být - byť po posouzení případných žádostí o azyl - všichni vráceni zpět do Turecka.

„Zatím byli vráceni převážně žadatelé o mezinárodní ochranu, kteří nepocházeli například ze Sýrie nebo Iráku, ale byli ze zemí, jako je Bangladéš, Srí Lanka a podobné země, u kterých předpoklad ochrany je menší,“ říká Jan Kovář, výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů a hlavní analytik think-tanku Evropské hodnoty.

Pokles příjezdů v Řecku znamená, že ačkoliv se proti březnu i v meziročním srovnání snížily i počty migrantů v centrálním Středomoří, dostala se tato oblast ve statistice poprvé od června 2015 opět na první místo.

V Česku by práci našlo až 80 tisíc migrantů, uvádí studie. Má to však svá ale

Číst článek

V dubnu tuto cestu, kde je cílovou zemí zejména Itálie, zvolilo 8370 migrantů, proti březnu je to o 13 procent méně a je to také o polovinu méně než ve stejném měsíci loňského roku.

Největšími skupinami zde byli Eritrejci, občané Egypta a Nigérie, pouze občané první ze zemí přitom mají šanci na azyl v některém unijním státu.

Migranti na lodi italské pobřežní stráže | Foto: Reuters

Frontex tak zatím nepotvrzuje obavy, že uprchlíci, kterým se uzavřela cesta z Turecka do Řecka, se ve velkém pokusí využívat právě středomořské oblasti.

V březnu, kdy se podepsala dohoda o omezení migrace, se Turecko zavázalo, že splní celkem 72 podmínek daných osmadvacítkou. Podmínky se ale zemi nedaří plnit.

„Pokud by se 72 požadavkům nedařilo vyhovět, tak by to značně ohrožovalo dohodu. Kdyby EU přimhouřila oči nad 72 požadavky, které musí každá země splnit, tak potom dojdeme do stadia, kdy si musíme říct, jestli je nemusí splnit ani Ukrajina nebo další země,“ dodává Kovář.

ČTK, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme