Německo: Plynovod Nabucco Evropě nestačí, EU musí podpořit i další projekty

Všechny země Evropské unie musejí podpořit plánovaný plynovod Severní proud. Vyzvala k tomu německá kancléřka Angela Merkelová. Český premiér Mirek Topolánek tento plynovod nedávno kritizoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Merkelová svou výzvu zaslala Topolánkovi a předsedovi Evropské komise Jose Manuelu Barrosovi. Pro budoucnost Unie je podle ní nezbytné, aby členské státy plně podpořily všechny tři zvažované projekty, tedy plynovody Severní proud, Jižní proud a Nabucco.

Severní a Jižní proud mají dodávat plyn z Ruska. Obcházejí přitom tradiční tranzitní země. To má podle kritiků, k nimž se nedávno přidal i Topolánek, politické důsledky. Zároveň to prý ohrožuje plynovod Nabucco. Ten má do Unie přivést kavkazský plyn a snížit tak její závislost na Rusku.

Mluvčí Evropské komise Ferran Tarradellas potvrdil, že Nabucco je pro Brusel naprostou prioritou. Proti Severnímu a Jižnímu proudu podle něj Komise nic nemá. Tyto projekty ale výslovně nepodporuje.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme