Ruský premiér kritizuje dohodu o dodávkách plynu mezi EU a Ukrajinou

Ruský premiér Vladimir Putin kritizuje nově uzavřenou dohodu o exportu plynu mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Kyjev v pondělí přislíbil odstranit korupci, která obchod s plynem provází, výměnou za investice z Evropy. Moskva ale varovala před důsledky, pokud nebude do diskuse také zapojena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Ruský premiér pohrozil přehodnocením vztahů s Evropskou unií, pokud bude Brusel ignorovat zájmy Moskvy. Vladimir Putin podle svých slov považuje za neseriózní, pokud se debatuje o přepravě plynu přes Ukrajinu bez hlavního dodavatele, kterým je Rusko.

Dohoda, kterou Kyjev podepsal s Evropskou komisí, Světovou bankou a evropskými finančními institucemi, by měla otevřít cestu k modernizaci ukrajinské infrastruktury pro transport plynu. Firmy zprostředkovávající dopravu suroviny ale musí zajistit přístup k potrubí a transparentní ceny odpovídající evropským normám.

Důvěra Evropské unie v Ukrajinu i Rusko coby seriózní partnery utrpěla letos v zimě citelné rány, poté co se v důsledku sporu mezi oběma zeměmi ocitla řada evropských států zcela bez dodávek plynu.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme