Výstavba plynovodu Nabucco vypadá pravděpodobněji

Evropská unie se přiblížila ke zmenšení své energetické závislosti na Rusku. Zástupci sedmadvacítky na summitu v Praze podepsali deklaraci s Tureckem a zeměmi střední Asie. Ta má Evropě do budoucna zajistit dodávky zemního plynu z této oblasti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg, Javier Solana a Abdullah Gul

Karel Schwarzenberg, Javier Solana a Abdullah Gul | Zdroj: ČTK

Turecko se do konce června zavázalo podepsat dohodu o tranzitu tohoto plynu přes své území. Absence takové dohody byla až dosud hlavní překážkou pro výstavbu plynovodu Nabucco, který má vést právě přes Turecko. Jak zdůraznil český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška, Ankara na poslední chvíli ustoupila.

Podle stávajících odhadů by mohl Nabuccem začít proudit plyn za 8 či 10 let. diplomaté ale dodávají, že ani dnes není jasné, o jaký plyn se bude jednat. O turkmenské nebo ázerbajdžánské zásoby se totiž zajímají také Rusko a Čína.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme