Evropa se dohodla na zárukách Irsku kvůli Lisabonské smlouvě

Evropští lídři se pod českým předsednictvím domluvili, jak uchlácholit Irsko. Státníci nakonec po dvou dech jednání v Bruselu našli právní formu pro záruky obyvatelům Zeleného ostrova ohledně Lisabonské smlouvy. Dublin tak může vyhlásit opakované referendum o dokumentu, který zjednodušuje fungování Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: ECAL

Irsko dostane záruky, které budou přímou součástí základních smluv společenství. Sedmadvacítka nakonec tomuto požadavku vyhověla. Šlo přitom například o to, jak nakládat se slovem ,protokol', vysvětlil Českému rozhlasu premiér Jan Fischer. Podle diplomatických zdrojů Českého rozhlasu naše předsednictví zprostředkovalo hlavně smír mezi Británií a Irskem.

Garance ohledně potratů, daní nebo neutrality budou muset schválit parlamenty všech členských států. Ale až poté, co Lisabonská smlouva po druhém, kladném irském referendu vstoupí v platnost.

Záruky mají totiž být připojeny ke smlouvě, kterou se Unie v budoucnu rozšíří o dalšího člena. Taková situace nastane nejdřív za dva roky, kdy mohou k sedmadvacítce přistoupit Island nebo Chorvatsko.

"Máme dohodu, ve které budou právně závazné záruky zakotvené v protokolu připojenému k evropským smlouvám po ratifikaci Lisabonské smlouvy," prohlásil irský premiér Brian Cowen. "Malé země jako Irsko si nemohou dovolit kráčet osamoceně. Členství v Evropské unii nám dává možnost formovat záležitosti s globálním dosahem. Dává nám stabilitu v situacích, jako jsou ta, kterou právě prožíváme."

Irsko tedy odjíždí ze summitu Evropské unie jako absolutní vítěz. Záruky Unie o jeho neutralitě, daňové autonomii a nedotknutelnosti práva v etické oblasti interrupcí budou v právně závazné formě protokolu. To by mělo irské voliče motivovat, aby v říjnu hlasovali v opakovaném referendu o Lisabonské smlouvě ANO.

Summitu jsme se podrobně věnovali v podvečerním Radiofóru s velvyslankyní České republiky při Evropské unii Milenou Vicenovou. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

K tématu si můžete také přečíst:
České předsednictví EU dojednává záruky pro Irsko
Unijní ministři projednají balíček záruk pro Irsko
Garance pro Iry kvůli Lisabonské smlouvě - jedno z témat jednání ministrů EU
Klaus: Podpis Lisabonské smlouvy má smysl až po přijetí dokumentu Irskem
Irský ministr zahraničí kritizuje českého prezidenta

Pavel Novák, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme