Spor o ochrannou známku Bolka Polívky je opět u soudu

Nejvyšší soud opět otevřel spor mezi známým hercem Boleslavem Polívkou a podnikatelem Tomášem Hrabišem o ochrannou známku Valašské království. Vrátil ho k projednání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boleslav Polívka

Boleslav Polívka | Foto: Vladimír Kroc | Zdroj: Český rozhlas

Herec má tak znovu možnost prokázat, že se podnikatel Harabiš dopouští nekalé soutěže, který pro svou cestovní kancelář a úspěšný turistický projekt používá název Valašské království. Oba muži spolu v minulosti spolupracovali, kvůli sporu se ale rozešli.

Přehrát

00:00 / 00:00

valasskekralovstvi.mp3

„Nekalá soutěž znamená využívání něčeho, co člověku nepřísluší, ve prospěch jeho podnikání,“ vysvětluje právník Radek Pokorný. „Rozhodnutí soudu jsem samozřejmě neviděl. Myslím si ale, že v tomto případě soud zvažuje, zda se nejedná o případ, kdy někdo něco vymyslí, provozuje a dělá příznačným a druhý to používá ve svém podnikání a vydělává na tom,“ dodává.

Je vůbec možné patentovat si tak obecný pojem jako „Valašské království“ nebo „Valašský král“? „Za určitých podmínek asi ano. Nelze být ale jejich autorem. Můžu být autorem uměleckého díla – fotografie, knihy a tak dále. Tento spor se ale ochranné znánky netýká, kdyby ji totiž pan Polívka na své služby a výrobky měl, nebylo by u soudu co řešit," říká Pokorný.

Podle právníka je problém soudního sporu jinde. „Určité pojmy zaregistrovat nelze, jiné ano. Zde se jedná spíše o to, že Boleslav Polívka vymyslel jakýsi fiktivní příběh, který je známý, a někdo další se ho snaží využít pro svůj vlastní byznys,“ upřesňuje právník Radek Pokorný.

Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme