A zvony zvoní dál aneb Jak rekvírované zvony posloužily ve válečných továrnách a lidé je tehdy oplakávali jako živé bytosti

18. září 2022

Nejsou to obyčejné předměty, nýbrž neobyčejný fenomén, který odpradávna provází člověka. Zvony prožívají rozličné osudy a někdy hodně těžké. Na ty, které byly za 2. světové války zrekvírovány, chce upozornit spolek pražských zvoníků Sanctus Castulus.

Lidem, kteří jsou ve spolku soustředěni, se podařilo veřejnou sbírkou dát dohromady finance na ulití zvonu, který má připomínat všechny své „předky“, zrekvírované pro válečné účely. Více v debatě Vertikály, kde uslyšíte Tomáše Lapáčka, zvoníka spolku Sanctus Castulus, a Tomáše Stařeckého, hlavního zvoníka svatovítské katedrály.

Čtěte také

Poslechněte si celou debatu Vertikály. Moderuje Eva Hůlková.

V první části Vertikály se dozvíte o účasti papeže na setkání náboženských vůdců v Kazachstánu. O procesu se spolupachateli teroristického útoku v Nice v roce 2016, který ve Francii v pondělí začal. Dále, že pod Jihočeské biskupství spadá okolo sto padesáti far. Zájemci o regionální historii se pokouší zachránit chátrající budovu v Malontech. Dobrušský sbor Československé církve husitské zdobí nový oltářní obraz od významného malíře.

Ptá se Naděžda Hávová.

autoři: Naděžda Hávová , Eva Hůlková , Adam Šindelář
Spustit audio

Související