Alkohol zabíjí na silnicích víc než loni

23. listopad 2009

Na našich silnicích se dějí věci na první pohled zcela nepochopitelné, ale bohužel skutečně pravdivé. Například minulé úterý usedl dvacetiletý řidič na Strakonicku za volant, přestože měl v krvi čtyři promile alkoholu. Daleko nedojel a bohužel při tom těžce zranil ženu vedoucí kolo, na kterém v sedačce sedělo malé dítě. I to bylo lehce zraněno. Ve své podstatě dopadla tato nehoda ještě docela dobře. Velké množství nehod zaviněných pod vlivem alkoholu totiž končívá tragicky. Častokrát bohužel smrtí nevinné oběti.

Na více než dvojnásobek se oproti loňsku vyšplhal počet mrtvých při alkoholových nehodách i přesto, že se jich stalo o 1200 méně. Zatímco před rokem za prvních deset měsíců zahynulo vinou alkoholu 34 lidí, pak letos za stejné období to bylo už 73. Čím si to vysvětlit?

"Sami přesně nevíme. Chceme si udělat hlubší analýzu tohoto trendu. Otázkou je, zda se jedná o nárazový výkyv, nebo o dlouhodobější proces," zatím jen krčí rameny Zuzana Ambrožová z BESIP ministerstva dopravy.

Statistiky však prozrazují, že velký podíl na těchto alkoholových nehodách mají lidé do 25 let. Mladí řidiči mají na svědomí až 13 procent těchto nehod, přičemž nejvíce se jich stává o víkendu, konkrétně v sobotu.

"Mladí řidiči nemají absolutně žádné zkušenosti. V osmnácti letech jim život vlastně začíná, poprvé usednou za volant automobilu a zkoušejí, co všechno auto dokáže. V kombinaci s alkoholem jsou to ovšem kolikrát vražedné koktejly," dodává Zuzana Ambrožová.

Vysoká víkendová čísla mají bohužel svou logiku - mladí lidé častěji jezdí autem právě o volných dnech a velmi často je to v noci po diskotéce. Následným nehodám dokonce policisté říkají diskotékové, mají totiž podobný scénář - parta mladých lidí se naskládá do jednoho vozu, většinou se nepřipoutají, ten nejméně opilý řídí a všichni mají pocit, že to není problém.

"Zažil jsem takovou situaci, kdy řídil opilý člověk. Říkal jsem mu, že nepojede víc než 50 km/h, protože v takové rychlosti by i čelní náraz nebyl tak vážný. Pochopitelně jsem se bál, ale přece tam nezůstanu stát a nenechám ho odjet. V autě ho mohu alespoň slovně umravňovat, aby nedělal hlouposti. Střízlivý člověk by to neudělal," připouští jeden z mladíků a vlastně přibližuje myšlení teenagerů, které zkušenější řidiči nechápou.

Ministerstvo dopravy se proto snaží mladé řidiče oslovit jejich řečí - prostřednictvím koncertů oblíbených skupin Chinaski a Divokej Bill. První kampaň proti alkoholu za volantem byla spuštěna v roce 2002 a od té doby se snížil počet alkoholových nehod o téměř tři tisíce. Ovšem pořád je jich hodně a s tragickými následky. Kampaň Domluvme se funguje zhruba tři roky a za tu doby oslovila na 135 tisíc teenagerů.

"Na těchto koncertech se mohou všichni návštěvníci podrobit dechové zkoušce a pokud nic nenadýchají, jsou odměněni a stávají se zodpovědnými mladými řidiči. Touto zkouškou prošlo osm tisíc mladých lidí, z toho pět tisíc řidičů, kteří se rozhodli nepít ten večer alkohol a bezpečně řídit," uzavírá Zuzana Ambrožová.

Věřme, že se bude snižovat nejen počet nehod zaviněných pod vlivem alkoholu, ale především jejich tragické následky.

autor: evk
Spustit audio