Amálie Švábíková – úspěšná skokanka o tyči, rodačka z Kadaně

15. duben 2024

V Kadani se v roce 1999 narodila jedna z našich velkých atletických nadějí, skokanka o tyči Amálie Švábíková. Je jednou z těch, kterým se podařilo mládežnické úspěchy přenést i mezi dospělé.

Od čtyř do deseti let dělala gymnastiku. Potom reprezentovala Českou republiku ve snowboard crossu. Tyčku si poprvé vyzkoušela ve 13 letech, a hned se jí dařilo. Měla talent od Boha a při své výšce 181 centimetrů i ideální fyzické předpoklady. Rozhodla se pro atletiku, a udělala dobře.

V roce 2016 vybojovala na evropském šampionátu sedmnáctiletých bronz. O dva roky později se stala juniorskou mistryní světa. V roce 2021 ovládla mistrovství Evropy do 23 let.

Loni přišly také úspěchy v seniorské kategorii. Výkonem 472 centimetrů nejprve překonala v Ostravě český halový rekord a z halového mistrovství Evropy v Istanbulu si odvezla bronz. Na letošním světovém šampionátu v Glasgow vybojovala výborné šesté místo.

Partnerem Amálie Švábíkové, které ke zdolání absolutního českého rekordu chybí už jen pár centimetrů, je vícebojař Ondřej Kopecký.

autor: Milan Knotek
Spustit audio