Antiislámský film Geerta Wilderse se v Senátu promítat nebude

20. listopad 2009

Kontroverznímu nizozemskému politikovi Geertu Wildersovi bylo znemožněno vystoupení v českém Senátu. Zatím ještě není jasné, zda se jeho přednáška a promítání anti-islamistického filmu ,Fitna' uskuteční na jiném místě. Senátor za ODS Jiří Oberfalzer, který Wilderse do Senátu jménem senátní mediální komise pozval, o tom dosud vyjednává.

Geert Widers, kterému již bylo podobné vystoupení znemožněno v britské Sněmovně lordů, je považován některými politiky za člověka s extrémními ultrapravicovými názory a na Jiřího Oberfalzera se za jeho pozvání snesla vlna kritiky a vedení ODS se od pozvání distancovalo.

Wilders je všeobecně považován za zastánce poněkud xenofobního přístupu k přistěhovalcům, zvláště muslimského vyznání. Usiluje o zastavení imigrace do Nizozemska a chce zakázat výstavbu mešit v zemi.

Senátor Jiří Oberfalzer se ohrazuje, že by zastával extrémně pravicový přístup. Podle něj je ale potřeba o některých otázkách začít mluvit: "Já nesdílím bezvýhradně jeho postoje a také nesouhlasím s některými návrhy, které podává. Myslím si ale, že téma přistěhovalectví je obecně velmi důležité a pro budoucnost Evropy možná i klíčové a je třeba se o tom klidně a seriózně bavit."

Oberfalzer si je vědom toho, že jde o hraniční způsob, jak rozproudit debatu. Podle něj to ale nakonec splní svůj účel: "Evropa potřebuje nějaké přistěhovalectví. Evropa je tolerantní, ale na druhou stranu si myslím, že je také potřeba očekávat toleranci i ze strany menšin."

"Já respektuji a toleruji, jenom chci, aby to bylo oboustranné. Některé kroky, které v Evropě můžete pozorovat mě zneklidňují, jako například zákaz vyvěšování křížů v italských školách, kde to bylo dlouhodobou tradicí. Já mám prostě strach, že Evropa rozpouští svou identitu, že se přestává hlásit ke svým kořenům. A myslím si, že by to mohlo do budoucna způsobit vážné problémy," dodává senátor.

autoři: Lenka Rafaelová , Dalibor Zíta
Spustit audio