Archeologie z nebe: odkrývání minulosti pod povrchem – a poslední kosmické výhledy na rok 2023

30. leden 2023

Archeologie z nebe, 1. část: Počátky a jak to funguje (4:19) – Procházka únorovou oblohou, se slovem o kometě (18:10) – Kosmonautika 2023, 4. část: Jupiter a rakety (24:10)

V úvodním přehledu zajímavostí se zmíníme o obrovské ledové kře, která se nedávno odtrhla od Bruntova ledovce v Antarktidě, dozvíte se, kteří ptáci začátkem ledna nejhojněji navštěvovali ptačí krmítka, povíme si o australském projektu, který má za pomoci doplňků stravy z červené řasy snížit produkci metanu tamními stády hovězího dobytka, uslyšíte novou hypotézu o příčinách neobyčejné trvanlivosti betonu ze starořímských staveb a představíme vám jihokorejskou lunární sondu Danuri, jejíž snímky měsíčního povrchu plánuje NASA využít při svých lunárních misích.

Letecká archeologie: 100 a 30 let

Balada o duši Karla Borovského

Archeologie z nebe. Tak se jmenuje výstava, kterou můžete aktuálně navštívit v pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea v Brně. Je věnována fenoménu takzvané letecké archeologie, výzkumného oboru, který loni oslavil sté výročí... V každé krajině jsou skryté stopy života našich předků. Většinu z nich nevidíme, některé však dokážeme přece jen objevit – při pohledu z výšky, ideálně právě z letadla, za jistých, přesně specifikovaných okolností. Rozvoji letecké archeologie u nás dlouho bránily přísné a svazující zákonné překážky. Létat volně nad krajinou mohl málokdo a fotografovat ji z výšky nebylo také kvůli nesmyslnému utajování žádoucí. Letecká archeologie se proto u nás mohla začít naplno rozvíjet až začátkem 90. let minulého století.

Archeologové objevili nedaleko hory Říp u obce Dušníky vzácnou pravěkou mohylu.

Zlomovým rokem byl rok 1992 – takže se dá říci, že u nás tento obor loni slavil své třicetiny. Zejména poslední dobou prochází prudkým rozvojem v souvislosti s technickou i technologickou revolucí, která doplňuje naše informace o zaniklém světě skrytém pod povrchem země nebývalou rychlostí.

Vzlétněme tedy spolu nad krajinu. Dnes vás čeká první část povídání o historii i současnosti letecké archeologie. Vrátíme se do jejích začátků a povíme si, jak to všechno vlastně funguje. Naším průvodcem světem letecké archeologie je profesor Martin Gojda z Archeologického ústavu Akademie věd České republiky v Praze, kterého můžeme směle označit za jednoho ze zakladatelů tohoto oboru v Čechách.

Kosmonautika 2023: Jupiter a rakety

Ilustrace sondy Juno u Jupiteru

Výzkum Měsíce, Slunce, Marsu a dvě dobrodružné mise k planetkám. Především o tom byla před týdnem řeč ve třetí části našeho kosmonautického přehledu na rok 2023. Ta dnešní, čtvrtá část, je poslední. Čeká nás výlet k Jupiteru, krátce se podíváme za nejvzdálenějšími dosud fungujícími vyslanci pozemské techniky v kosmických dálavách, a nakonec se zmíníme o letošních očekávaných premiérách v raketové technice.

Kosmonautický přehled roku 2023 pro nás připravil popularizátor kosmonautiky Dušan Majer, šéfredaktor webu Kosmonautix.cz.

Spustit audio

Související