Architekt Pleskot a prof. Švácha o problémech dnešní památkové péče

21. leden 2013

Debatní večer nad nelehkými otázkami současné památkové péče uspořádalo 17. ledna u pražských dominikánů Centrum teologie a umění při KTF UK. Barokní refektář zaplnily téměř čtyři stovky zájemců z řad odborné i laické veřejnosti.

Zde Vám nabízíme audiozáznam besedy.

K debatnímu stolu usedli dva muži, kteří téma památkové péče promýšlejí – byť každý z jiného úhlu pohledu – po celý svůj život. Prof. Rostislav Švácha je jedním z předních českých historiků umění, teoretik architektury a pedagog. Architekt Josef Pleskot, v současné době známý především přeměnou Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě, má za sebou nejednu vyhranou, ale i prohranou „bitvu“ s českými památkáři. Celý večer moderoval Norbert Schmidt, vedoucí Centra teologie a umění při KTF UK.

Na úvodním příkladu v soutěži vítězného, leč památkáři zamítnutého projektu domu na náměstí do Litomyšle, Josef Pleskot názorně ukázal, s jakými nesnázemi se architekt při své praxi v exponovaném historickém prostředí setkává. Nastíněny byly metody a teorie, které mají památkáři při svém rozhodování k dispozici.

Debata se pak stočila k samotnému smyslu, účelu a poslání památkové péče, především k jejímu politickému rozměru a společenskému dosahu. Oba účastníci vyzdvihli důležitost veřejných debat, které postrádají. Stranou nezůstal ani dnes mnohými kritizovaný „dvojkolejný“ systém památkové péče.

Beseda architekta Pleskota a prof. Šváchy o problémech dnešní památkové péče v centru Dominikánská 8

Debatní večer uspořádalo Centrum teologie a umění (http://ctu-uk.cz/svacha-x-pleskot-pamatkova-pece) a platforma Dominikánská 8 (www.dominikanska8.cz) ve spolupráci s Českým rozhlasem (nabozenstvi.rozhlas.cz).

Spustit audio