Astronomický význam staroměstského Mariánského sloupu a mizející čejky chocholaté

12. červenec 2020

Poslechněte si:

01:08 - Objevy a události
04:35 - Staroměstský Mariánský sloup ukazuje místní poledne
18:29 - Mýty, omyly a novinky astronomie: Nová Superzemě
21:47 - Soutěž o Knihu měsíce
22:45 - Mizející čejky chocholaté (repríza)

V úvodním přehledu zajímavostí vám objasníme záhadné růžovění některých ledovců a povíme si, proč není žádoucí; představíme vám také vzácného nosorožce jávského a dozvíte se, jak velikou pohromou pro jihoamerickou přírodu jsou invazní kanadští bobři. Zmíníme se o dvou mincovních pokladech, nalezených nedávno na Zlínsku a také se spolu podíváme na barevnou okrasu těchto dní – nebo spíše nocí: svítící oblaka.

Mariánský sloup pohledem astronomie

Mariánský sloup a pražský poledník, vyznačený v ploše Staroměstského náměstí

Od června letošního roku stojí v Praze na Staroměstském náměstí kopie raně barokního Mariánského sloupu, který nechal v roce 1652 postavit císař Ferdinand III. jako poděkování Panně Marii za úspěšnou obranu Prahy před Švédy na konci třicetileté války. Sloup byl na jednu stranu až do 19. století uctívanou duchovní památkou, na druhou stranu byl však také chápán jako triumfální symbol vítězství katolicismu a rodu Habsburků nad jeho protestantskými protivníky – tedy jako symbol habsburského útlaku. Především proto byl sloup krátce po vzniku republiky v roce 1918 stržen a zničen. Uběhlo mnoho desetiletí. Až v roce 1990 vznikla Společnost pro obnovu Mariánského sloupu, jejímž přičiněním se nakonec, po řadě kotrmelců a peripetií, sloup v podobě novodobé kopie letos na náměstí vrátil.

My se v našem příspěvku nezabýváme žádnými náboženskými, politickými ani uměleckými spory o Mariánský sloup; nechali jsme stranou všechny kontroverze, které se jeho historií táhnou jako červená nit. Věnovali jsme se pouze astronomickému významu Mariánského sloupu, o kterém se nikdy žádné spory nevedly, protože je exaktní, přesný a daný. O astronomickém významu sloupu na Staroměstském náměstí v Praze nám vyprávěl astronom a historik astronomie Zdislav Šíma.

Proč mizí čejka chocholatá?

Logo

Ve velkém ohrožení jsou jsou u nás všichni ptáci dnešní zemědělské krajiny – mezi nimi i čejka chocholatá. Je to pták zhruba velikosti holuba. Typickým znakem je pro ni nepřehlédnutelná chocholka na hlavě, díky níž si vysloužila své české druhové jméno. Co dalšího je pro čejky chocholaté typické, mluvíme-li o vzhledu? Na to jsme se ptali Václava Zámečníka, zemědělského specialisty České společnosti ornitologické.

Jak velká je naše současná populace čejek a co ji nejvíc ohrožuje? Jakým způsobem je možné čejky chocholaté chránit? A kdo se může monitoringu čejek a čejčích hnízd účastnit? Poslechněte si letní reprízu rozhovoru z dubna roku 2019.

Spustit audio

Související