Audioknihy pro Zpravodaje ZV: Děkujeme za únorová volání

5. březen 2024 10:43

Z klidnějšího únorového provozu jsme od vás přijali přes tisíc pět set telefonických hlášení. Nejčastěji volající odměňujeme sadami Radiokaret s audioknížkami.

Čtěte také

Únor 2024 byl v Česku nejteplejším za posledních více než šedesát let. Do jisté míry se to projevilo i v provozu, protože řidiče tolik netrápilo zimní počasí. Počet dopravních nehod tak i přes jeden den navíc v rámci přestupného roku dostál sestupné tendence nastolené za poslední čtyři roky.

Během druhého letošního měsíce policie vyšetřovala 5.581 dopravních nehod. Pro srovnání v únoru 2023 jich bylo 6.114, v únoru 2022 celkem 6.276, v únoru 2021 v součtu 6.334 a v únoru 2020 dohromady 7.204.

iRozhlas - Statistika dopravní nehodovosti (únor 2024)

Nedá se ovšem říct, že by únor byl úplně klidným měsícem. Stala se řada velmi vážných havárií. Třeba 10. února záchranáři vyjížděli na silnici I/3 k Bystřici, kde se srazila čtyři auta a zranilo se deset lidí. Následující týden se na dálnicích odehrály dvě nehody, kdy dodávky nedobrzdily před kolonami a narazily do stojících kamionů. Taková kolize skončila tragicky 14. února na D8 u Zdib, hned další den utrpěl vážná zranění šofér na D1 u Devíti Křížů.

V rámci ohlédnutí za únorem nelze pomynout očekávaný kolaps pražského provozu, který ovšem v pondělí 19. února při protestu části zemědělců nenastal. Protestující zvolili relativně mírnější formu omezení provozu na magistrále. Navíc podstatná část motoristů vyslyšela výzvy magistrátu a policie, do Prahy toho rána nejela, takže celý den v metropoli panoval o poznání slabší provoz. 

Přes půl druhého tisíce telefonátů

Poměrně klidnější situace na silnicích se v únoru projevila i v počtu hovorů do našeho dispečinku. Na naší bezplatné lince 800 553 553 jsme jich zaznamenali "jen" 1.541.

O to významnější podstatná část volání byla. Ve vyšší míře řidiči upozorňovali na nebezpečné situace, jakými jsou čerstvé nehody bez dostatečného označení, nebo třeba pobíhající psi přímo na dálnici. Za všechny telefonáty děkujeme!

Odměny pro Zpravodaje Zelené vlny – Radiokarty pro komfortní stažení audioknih z nabídky Radiotéky ČRo

Z nejčastěji volající za měsíc únor opět vybíráme trojici, které posíláme po třech Radiokartách. Ty umožňují snadné stažení audioknih z nabídky Radiotéky Českého rozhlasu. V té lze vybírat z dlouhé řady detektivek, dramat, fantasy, historických románů, nebo třeba humoru i poezie. Poslechem si můžete zpříjemnit ať už delší cesty autem, nebo volné chvíle doma. Přehrávat se dají všechny tituly v libovolném audio přehrávači jako MP3, nebo komfortně v aplikaci můjRozhlas.

Ocenění za únor:
Josef Uhlík, Brod nad Dyjí
Petr Volf, Dolní Brusnice
Zbyšek Brodský, Želiv

Staňte se Zpravodajem Zelené vlny!

Vaše informace přímo ze silnic zůstávají stále jedním z nejvýznamnějších zdrojů pro dopravní zpravodajství. Spolupráce si velmi vážíme a nejaktivnější registrované Zpravodaje ZV pravidelně odměňujeme. Ať už užitečnými drobnostmi do auta, nebo právě audioknihami, případně jako vloni na podzim hodnotnými vouchery na kurzy bezpečné jízdy.

Čtěte také

Připojte se mezi registrované Zpravodaje Zelené vlny i vy. Stačí využít formulář na webu, nebo si stáhnout naši mobilní aplikaci. V ní je k dispozici mj. volání do našeho dispečinku stisknutím jednoho tlačítka i s odesláním informace o aktuální poloze pro rychlejší lokalizaci hlášené dopravní komplikace, přehrání posledního odvysílaného hlášení Zelené vlny Radiožurnálu a další.

autor: ZV
Spustit audio