badfocus v Czechingu 2023: Přicházím na to, jak to dělat pro lidi srozumitelný

10. srpen 2023

Prokopu Korbovi alias badfocusovi je teprve jednadvacet let, už teď má ale za sebou kariéru, za níž by se nemuseli stydět ani jeho četnými roky prověření producentští kolegové. Jeho loňská druhá deska meditating while raving vyšla pod Supraphonem a zařadil se mezi devítku finalistů letošních HEMI Music Awards. Během svých živých vystoupení si na pódiu s přehledem vystačí sám a hladce kombinuje elektronické beaty s živou instrumentací.

Společně s dalšími nominovanými se badfocus v rámci exportního projektu Czeching představí 14. září živě na Czeching Showcasu a 17. narozeninách Radia Wave v klubu Fuchs2. Zahraniční porota, složená ze zástupců evropských festivalů a rádií, z nich pak vybere vítěze, který mimo jiné vyrazí na největší evropský showcase festival Eurosonic Noorderslag do nizozemského Groningenu.

Potkáváme se v Praze, kde žiješ a pracuješ. Jsi stále v hudebním studiu u Jiřího Buriana?

Tam jsem vlastně teď skončil koncem května a přestěhoval jsem si studio domů, abych nemusel dělat tolik věcí za tolik peněz, protože náklady tam byly vysoký. Takže jsem se teď tak uskromnil a snažím se trošku víc soustředit na tu svou sólovou tvorbu.

Jak dlouho ti trvalo, než ses dokázal hudbou naplno uživit?

No, já se vlastně hudbou živím už dva roky, měl jsem hrozný štěstí na gymplu, na Vítězce, kam jsem chodil. V prváku mi dali individuální plán, takže jsem tam vlastně nemusel chodit prezenčně, dokud jsem si doplnil všechny věci, takže už v té době jsem mohl trávit víc času po klubech. Takže mám pocit, že mi to vlastně dalo čas i sílu a kapacitu si to „nafarmit“ dopředu. A vlastně se začít živit hudbou potom, co jsem odmaturoval.

Pracuješ teď na něčem hudebně?

Pracuju furt, pracuju nonstop. Teď připravuju vlastně takový velký producentský album, kde jsou různý featy. To album bude úplně jiný než všechna ostatní, co jsem vydal. Fakt se tam spíš stavím do role producenta a spolupracuju s různejma rapperama, zpěvákama a zpěvačkama.

Říkal jsi také, že jsi na svých věcech zkoušel zpívat, ale nakonec jsi od toho odstoupil. Jakým způsobem ten prostor vyplňuješ? Jak se snažíš předat to, co potřebuješ sdělit publiku, když to není tak jasné a dané skrze vokální linku?

Já k tomu mám vlastně takový dva přístupy. Jeden je ten, co jsem dělal doteď a většinou ho mám furt na živácích – že se vlastně nesnažím vyplňovat a naschvál to je prázdný. Dává to prostor abstrakci, posluchač má volnost si tam dosadit něco svého. Spíše je to o, dejme tomu, prožitku a emoci, co skrz ten track vlastně zprostředkovávám posluchači, takže naopak tam nechávám místo a nevyplňuju ho nějakýma konkrétníma slovama, která by ti tam měla něco diktovat. A to mě na tom baví.

Čtěte také

Ale máš samozřejmě pravdu, že občas je to prázdný, občas to tam chce ještě nějaký element, který je mnohem osobnější a zase to přenese nějakou emoci. Něco, co hudebním nástrojem obecně nepřeneseš. V tu chvíli to dělám buď tak, že právě spolupracuju s lidma, který mi tam nahrajou svoje vokály – pak je to víc producentská záležitost. Nebo taky používám samply vokálů, ale spíš způsobem, jako by to nebyly vokály, jako by to byl nástroj. Použiju crazy efekt, takže ono to zní úplně jinak, ale v jádru je to pořád vokál a cítíš to.

S hraním v zahraničí máš zkušenosti, ať s kapelou teepee nebo právě jako badfocus. Vnímáš velké rozdíly mezi tím, jak je tvoje hudba přijímaná v cizině oproti Česku?

Já sice už nějaké zkušenosti ze zahraničí mám, ale není jich tolik, abych tohle dokázal posoudit. Mám ale pocit, že na to přicházím. Přicházím na to, jak věci dělat tak, aby byly srozumitelný. A že vlastně díky tomu už se mnou nějakým způsobem na koncertech interagují.

Při své show si hodně zakládáš na vizuálech, plánuješ něco speciálního na Czeching Showcase, který proběhne 14. září?

Prozradím, že tam budou nějaký lasery a budou se s nimi dít zajímavý věci, doufejme. Ještě to připravuji.

Poslechněte si celý profil a rozhovor s producentem badfocusem, který se účastní letošního Czechingu.

Spustit audio

Související