BDSAT-2: česká družice na oběžné dráze, další lednové starty a živoucí fosilie vampýrovka hlubinná

9. leden 2023

Kosmonautika 2023, 1. část: Lednové starty (4:15) – Historie: Kostka cukru (22:22) – Kniha: Případ Clifton. Monografie jednoho sešitu (26:54) – Vampýrovka hlubinná (31:08)

V úvodním přehledu zajímavostí navštívíme jedinou známou kolonii vzácných leguánů růžových na galapážském ostrově Isabela a zmíníme se o hypotéze „nemocného vůdce“, která by mohla mít na svědomí alespoň některé ze záhadných sebevražd kytovců na mělčinách po celém světě; ještě jednou připomeneme sondu InSight, která poslala na Zemi spoustu zajímavých dat než ji zcela zadusil marsovský prach, představíme vám chystanou českou družici SOVA na průzkum středních a vyšších vrstev atmosféry a nakonec si povíme také o kometě C/2022 E3 (ZTF), která by brzy s trochou štěstí mohla být vidět pouhým okem.

Kosmonautika 2023: Lednové události

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX startuje z vesmírné stanice Cape Canaveral na Floridě

Co letošní rok přinese, to pochopitelně nikdo přesně neví. V mnoha oblastech lidské činnosti však jsou k dispozici plány a na jejich základě můžeme stavět jistá očekávání. Týká se to třeba kosmonautiky a výzkumu vesmíru. A tak jsme pro vás, jako každý leden, i tentokrát připravili „kosmonautický“ přehled očekávaných událostí pro právě načatý kalendářní rok. A abychom nic takříkajíc „neprošvihli“, než se začneme věnovat jednotlivým oblastem a cílům výzkumu, povíme si, co se chystá hned teď, z kraje nového roku, v lednu 2023.

Ruský Sojuz zaparkovaný u Mezinárodní vesmírné stanice

Leden 2023 bude skutečně nabitý zajímavými událostmi, říká popularizátor kosmonautiky Dušan Majer, šéfredaktor zpravodajského portálu Kosmonautix.cz. Jeden start už máme dokonce za sebou. V úterý 3. ledna odstartovala raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která z floridské startovní rampy číslo 40 dopravila na oběžnou dráhu několik desítek malých družic z celého světa; včetně jedné české. Chystá se i množství dalších kosmických startů. V průběhu ledna by také mělo padnout definitivní rozhodnutí v otázce dalšího postupu kolem kosmické lodi Sojuz MS-22, která je v současné době stále připojená k Mezinárodní vesmírné stanici. Není totiž jisté, jestli je dostatečně způsobilá k návratu s lidskou posádkou na palubě. Co se vlastně stalo?

Vampýrovka: Živoucí fosilie z oceánů

Hlavonožec vampýrovka hlubinná (Vampyroteuthis infernalis) je „živoucí fosilií“ z oceánských hlubin

Vampýrovka hlubinná, latinsky Vampyroteuthis infernalis, patří k nejpozoruhodnějším „živoucím fosiliím“ naší planety. Dávno před rokem 1903, kdy byl tento malý hlubokomořský hlavonožec objeven a vědecky popsán, znali paleontologové vampýrovky ve zkamenělé podobě z fosilního záznamu. Nejmladší z nich však byla 120 milionů let stará. Kde se vampýrovky celou tu dobu skrývaly? Toto tajemství se nejspíš podařilo odhalit našim vědcům, když v muzeu v maďarské metropoli Budapešti docela náhodou našli jednu dávno ztracenou zkamenělinu, starou jen asi 30 milionů let.

Fosilie vampýrovky Necroteuthis hungarica z Maďarska a rekonstrukce podoby její vnitřní schránky – gladia

Dnešní vampýrovky mají včetně chapadel na délku nějakých 15–30 centimetrů. Co se vzhledu týče, vampýrovka rozhodně není žádný fádní organismus, řekl nám paleontolog Martin Košťák z Ústavu geologie a paleontologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Pravěké vampýrovky mohly být právě takové – i když, samozřejmě, ze zkamenělin těžko soudit. Zvlášť pokud jediným fosilním pozůstatkem tohoto tvora je jeho vnitřní schránka čili gladius. Nic jiného se z pravěkých vampýrovek nezachovává... Teď tedy mají paleontologové příležitost položit vedle sebe a porovnat pozůstatky vampýrovek staré 120 milionů let, 30 milionů let, a vampýrovky současné. Liší se od sebe nějak významně?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.