Bedřich Procházka – válečný letec a hrdina z Horního Růžodolu

30. duben 2024

Příběh válečného letce Bedřicha Procházky je jako vystřižený z dobrodružného filmu. Rodák z Horního Růžodola na Liberecku měl mnohokrát na mále, ale nakonec přežil.

Narodil se v roce 1914. Vystudoval průmyslovku a pak nastoupil k vojenské službě na kbelském letišti.

V roce 1939 utekl bojovat proti nacistům do Francie, aby nakonec vstoupil do řad Britského královského letectva. Jako radiotelegrafista absolvoval v letounu Wellington mnoho nebezpečných letů nad Evropou.

Blízko smrti se poprvé ocitl v noci ze 17. na 18. dubna 1941, kdy jeho posádka bombardovala Kolín nad Rýnem a dostala se pod palbu protiletadlových flaků. Letadlo mělo po přistání 54 zásahů.

Podruhé měl Bedřich Procházka štěstí o osm dní později při tvrdém nouzovém přistání v terénu. Letadlo se tehdy zastavilo těsně nad 20metrovou propastí. Blízko smrti se pak ocitl ještě několikrát.

Bedřich Procházka později působil jako instruktor radiotelegrafistů. Po návratu do přímých bojových akcí létal nad Atlantikem, aby vyhledával německé lodě a ponorky.

Po válce začal pracovat jako navigátor a radiotelegrafista u Československých aerolinií. V roce 1949 ale musel z funkce odejít. Začala ho pronásledovat státní bezpečnost.

Stalinova smrt a uvolnění poměrů později Procházkovi umožnily stát se náměstkem náčelníka letiště Československých aerolinií v Ruzyni.

Držitel řady československých a britských vyznamenání zemřel v roce 1965 v pouhých 51 letech.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.