Ben Hur po páté na filmovém plátně. Podle kritika to bude propadák

Do českých kin přichází nové filmové zpracování Ben Hura. Klasického příběhu se tentokrát chopil režisér Timur Bekmambetov. Odvážného Ben Hura, který musí získat zpět svou svobody vítězstvím v závodech, hraje Jack Huston. Ben Hura ve slavném filmu z roku 1959 ztvárnil Charlton Heston.

Román Lewa Wallace Ben Hur: Příběh Kristův filmaře vždycky provokoval. Na plátna jej převedli už čtyřikrát. Dvakrát jako němý film, jednou jako animovaný. U diváků a kritiků ale nejvíc bodoval Ben Hur režiséra Williama Wylera z roku 1959. Tři a půl hodiny dlouhý snímek získal rekordních 11 Oscarů.

„Byl vlastně komerčně nejúspěšnějším a nejdražším filmem své doby. To byla megaudálost, jako když si představíte největší dnešní blockbuster a pak to znásobíte. To byl Ben Hur,“ říká publicistka Jindřiška Bláhová.


Nejnovější Ben Hur s rozpočtem 100 milionů dolarů vydělal za první víkend promítání v severní Americe asi 11 milionů.

Tvůrci nového zpracování Ben Hura nešetřili speciálními efekty a počítačovou grafikou. Na ty se diváci mohou podívat i přes 3D brýle. Například závěrečná scéna ze závodu vozatajů se odehrává v aréně tvořené z jedné šestiny kulisami - zbytek tvůrci dokreslili pomocí počítače. Čtyři stovky komparsistů v roli diváků zmnožili počítačem na 100 tisíc. Jak ale říká filmový kritik Jan Škoda, vizuální efekty nemusí tomuto filmu zajistit komerční úspěch.

„Dva hlavní představitelé se nedají počítat mezi nijak velké hollywoodské taháky. Toby Kebbell má na svém kontě spoustu propadáků, Jack Huston je dost neznámá tvář. Je to film, na který nebudou v dobrém vzpomínat účetní studia, protože to vypadá, že tu máme kapitální propadák,“ myslí si Škoda.

autoři: Zdeněk Přidal , jpr
Spustit audio