Bez kvalitního oblečení ani kilometr

30. červenec 2008

Taky vás zamrazí, když se kolem vás prožene motorkář velkou rychlostí na silném stroji jen tak v tričku a v džínech? Na rozdíl od svezení chtivých dívek, zasvěceným naskakuje husí kůže spíše při pohledu na motorkářovo oblečení. Vědí, že si zakládá nejen na revma, ale při pádu přinejmenším na nepříjemný silniční lišej. Správné oblečení na motorku je důležité jak pro pohodlí, tak pro bezpečnost jezdce.

Ti, kteří si pořídí drahou motorku, zpravidla investují i do kvalitního oblečení. Ale záchranáři se stále setkávají i s takovými řidiči, kteří na motorku skočí jen tak.

"S neoblečenými motorkáři navíc bez helem se potkáváme neustále. Jsou to převážně mladí hoši, kteří na starém motocyklu jedou po okresní silnici od rybníka k rybníku. Na těchto silnicích opravdu není problém potkat motorkáře na staré Jawě 250 pouze v maskáčích a tričku," říká náčelník plzeňské vojenské letecké záchranné služby Michal Mareček.

Někdy opravdu stačí chvilka a sebekratší cesta.

"Mladý muž se svoji přítelkyní, oba byli bez bot pouze v plavkách, se jeli vykoupat do 300 metrů vzdáleného rybníku, ale když přejížděli hlavní silnici, přehlédl je řidič osobního auta. Narazil do nich z boku a přestože to bylo v malé rychlosti, tak jak se kutáleli po silnici, byli odření od hlavy až k patě. A stačilo se jen pořádně obléknout," vzpomíná na několik let starý příběh záchranář Bořek Bulíček.

Klasickým materiálem pro motorkářské oblečení je kůže.

"Kůže je pořád nejpevnější materiál, co se prodření týká. Její nevýhoda je ale ta, že je poměrně těžká a nemá takovou schopnost ventilace, takže se rychleji zpotíte. Další nevýhodou je, že po delším vystavení dešti promoká, i když je naimpregnovaná," radí Jan Šindelář z firmy e-shop.

Kůži ale dnes vytlačuje textil.

"Použití textilu je daleko praktičtější z hlediska větratelnosti. V textilu se cítíte lépe, co se pohyblivosti týká, a skoro každá bunda i kalhoty jsou vybaveny nepromokavou membránou."

Samozřejmě, musíme brát v potaz také druh motocyklu, na kterém jezdíme, a hlavně, jak ho používáme. Jestliže hodně cestujeme, zvolíme nepromokavý textil. Ti, kdo mají v garáži sportovní stroj a rádi ho proženou třeba po okruhu, obléknou koženou kombinézu, právě kvůli tomu, že není tak volná. Hlavním důvodem kvalitního oblečení je, jak bylo řečeno, vyšší bezpečnost při případném pádu.

"Při jízdě na motorce jde o ochranu kloubů, tedy především kolen a loktů. Při pádu vždy dochází k riziku zranění. Vždy bych doporučil vzít si nějaké chrániče. Textilní bundy v sobě tyto chrániče zpravidla mají."

Častým a vážným zraněním při nehodách v jedné stopě je poranění páteře.

"Buď můžete mít samostatný páteřový chránič na kšandy nebo přímo do některých textilních bund jsou určeny chrániče, které se vloží do speciální kapsy, kterými tyto bundy disponují. Tyto chrániče se dají dokoupit."

A pamatujme, že nejde jen o oblečení, ale třeba i o kvalitní obuv, o čemž svědčí nedávná nehoda na lipensku, u níž zasahoval Bořek Bulíček.

"Motorkář jel pouze v teniskách a při průjezdu zatáčkou zavadil nohou o protijedoucí auto tak nešťastně, že si o blatník roztrhnul nohu od palce až ke kotníku."

autor: pgj
Spustit audio